x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Chilipir - Vărul lui Bush ia caimacul de pe mormântul Lehman

Chilipir - Vărul lui Bush ia caimacul de pe mormântul Lehman

04 Feb 2009   •   00:00

George Walker, un văr de-al fostului preşedinte american George Bush Jr, este unul dintre principalii profitori ai falimentului Lehman Brothers după ce a cumpărat la preţ de chilipir principalul activ al băncii lăsate să moară de administraţia republicană.



Autorităţile americane au respins de trei ori ajutorul deşi Richard Fuld, boss-ul Lehman avertizase că picajul ar aduce un "armaghedon financiar”. Şi totuşi autorităţile au lăsat inevitabilul să se producă.
În data de 4 decembrie grupul format din George Walker şi restul de manageri de la compania Neuberger Berman Management, cea mai valoroasă din portofoliul Lehman a fost declarat câştigător pentru a cumpăra toate afacerile de management de active de la Lehman, inclusiv ... Neuberger Berman pentru 1 miliard de dolari, potrivit Bloomberg. Şi totuşi suma pentru care activele au fost adjudecate este mult sub evaluarea de 7 miliarde de dolari făcută în luna august de analiştii Sanford & Bernstein.
Schema este simplă: administraţia Bush jr n-a salvat Lehman, iar managerii Neuberger împreună cu vărul Walker, care se întâmplă să fie chiar director în cadrul Lehman, au cumpărat cel mai valoros activ al băncii de investiţii falimentare.
Oferta a fost preferată în faţa celei de 2,15 miliarde de dolari propusă recent de companiile de investiţii Bain Capital LLC and Hellman & Friedman LLC. Ba mai mult, tranzacţia nu s-a efectuat nici măcar pe bani, managerii urmând să plătească 813,8 milioane de dolari în acţiuni preferenţiale plus acţiuni comune.

Tertipuri administrative
Fuld a pus unitatea de manangement a activelor la vânzare încă din luna august într-un efort disperat de a face rost de bani pentru a evita falimentul. La acel moment mai multe companii gigant de investiţii în companii nelistate, precum Blackstone Group LP şi KKR & Co LP au pus ochii pe Neuberger Berman dar niciuna nu a înaintat vreo ofertă, sperând la o achiziţie mult mai ieftină după faliment. De asemenea, Carlyle Group a dorit să facă o ofertă împreună cu Jeffrey Lane, fost director executiv al Neuberger după ce propunerea făcută de Bain şi Hellman a fost aprobată. Totuşi Carlyle şi Lane au decis să nu facă pasul decisiv înainte de termenul limită de 1 decembrie, care a fost extins de două ori. Bain şi Hellman au avut afacerea în mână dar şi dreptul de a nu semna afacerea dacă indicele S&P ar fi avut o medie de închidere sub 902 puncte timp de 10 zile înainte ca afacerea să fie parafată. Iar Indicele S&P a închis la 816,2 pe 1 decembrie.

Vărul vărului său...
Jim Fogarty, actualul director executiv al Lehman şi administrator împreună cu lichidatorul Alvarez& Marshal a acordat, însă unitatea către vărul preşedintelui Bush jr.
Pe lângă Neuberger, grupul de manageri va mai prelua şi alte active de management. Toate aceste companii se vor unifica sub numele Neuberger Berman Investment, iar consorţiul de directori va deţine 51% din companie, în vreme ce restul de 49% din acţiuni vor ajunge la falimentara Lehman. Fogarty a precizat că pachetul minoritar va fi redistribuit către creditorii băncii de investiţii. "Valorile în general (ale acţiunilor- nr) sunt la un nivel minim în toată lumea. Am ales (această ofertă- nr) drept răspunsul preferat pentru că noi credem că va valora foarte mulţi bani în timp” a spus Fogarty.
Lehman a cumpărat Neuberger Berman în 2003 pentru 3,2 miliarde de dolari pentru a-şi extinde afacerile din domeniu pe care apoi le-a integrat într-o singură divizie. Până acum Lehman şi-a vândut operaţiunile din America de Nord către englezii de la Barclays iar pe cele din Asia, Orientul Mijlociu şi Europa către japonezii de la Nomura. Vânzarea diviziei de investiţii trebuie însă aprobată la tribunal de judecătorul James Peck. Înfăţisarea este programată pentru 22 decembrie.

Ce a cumpărat Walker
George Walker, vărul de 39 de ani al preşedintelui Bush va fi directorul executiv al noii companii. El ar fi fost director şi în cazul în care consorţiul dintre Bainşi Hellman ar fi câştigat licitaţia. Walker a pus mâna pe o companie care aveasub adminstrare active de 160 de miliarde de dolari la 30 noiembrie şi care include Neuberger Berman, divizia de management al banilor care îşi trage rădăcinile în 1939. De asemenea, include fostul grup al Lehman de investiţii în fonduri, ca şi unitatea de managementul activelor, inclusiv cele cu venit fix (financiare îndeobşte) precum şi cele care investesc în mărfuri (petrol, metale, cereale, materii prime). Rezoluţia ar putea da confort clienţilor Neuberger, ai căror bani sau active sunt administrate de companie.
Chestionat de Congresul american în data de 7 octombrie de ce Guvernul american a salvat alte instituţii financiare aflate în situaţii dezastruoase iar pe Lehman nu, directorul general Richard Fuld a spus: "Până în ziua în care mă vor pune în pământ mă voi întreba. Nu ştiu de ce noi am fost singurii (lăsaţi să falimentăm- nr)”.

×
Subiecte în articol: economic lehman neuberger neuberger berman