De la vapoare la gatere, de la stadioane la ciupercării, băncile româneşti scot la vânzare active cu care au fost garantate creditele care au ajuns acum pe lista celor neperformante. Case, maşini, terenuri, dar şi multe afaceri la cheie, toate acestea pot fi cumpărate cu preţuri de „criză”. Marele semn de întrebare vine din zona agriculturii, considerată noul boom pe piaţa creditării. Pe locul trei într-un top al bunurilor executate de bănci, după apartamente şi terenuri, sunt afaceri din agricultură, ori utilaje provenite din lichidarea unor fabrici de mezeluri, mori, brutării, patiserii şi altele din aceeaşi categorie.
Agricultura este viitorul României - astăzi această afirmaţie a devenit un şablon. Români şi străini investesc în ferme, culturi, unităţi de procesare, depozite şi silozuri, iar parcele care nu au fost cultivate ani în şir sunt repuse în producţie. Se pare că asistăm la un nou domeniu care intră în creştere accelerată, însă, dacă ne uităm în detaliu la ce se întâmplă astăzi în agricultura românească, putem vedea şi unele nuanţe: nu orice business din agricultură garantează succesul.
Sute de falimente în zona crescătorilor de animale, a procesatorilor de carne şi a morarilor ies la iveală odată cu afişarea pe site-urile băncilor a licitaţiilor pentru vânzarea activelor rezultate din executări.
Spre exemplu, BRD vinde cu 143.000 de euro o fermă de vaci în Ioneşti- Vâlcea. Amplasată pe un teren cu o suprafaţă mai mare de un hectar, ferma este compusă din trei hale, cântar, punct de transformare şi clădire de birouri. Ferma este fără animale. Tot BRD vinde o fostă fabrică de bomboane din comuna 23 August din Constanţa, o construcţie de 1.600 metri pătraţi amplasată pe un teren de 8.700 de metri pătraţi. Dotări: instalaţie electrică de forţă, sanitară, de încălzire cu centrală termică proprie, canalizare cu fosă septică, camere de frig, spaţii de depozitare. În curte este o platformă betonată de 1.600 de metri pătraţi - totul la 454.000 de euro.
Încă două ferme de creştere a vacilor, amândouă din judeţul Maramureş, sunt scoase la vânzare de aceeaşi bancă franceză pentru 490.000 de euro, respectiv 1.57 milioane de euro, dar şi o moară de grâu în Timiş. La cea mai mare bancă prezentă în România, BCR, din 92 de echipamente pe care le are scoase la vânzare, 51 sunt fie din industria cărnii, fie din agricultură. În ceea ce priveşte business-uri „la cheie”, tot cele din agricultură sunt pe primul loc. Iată şi un exemplu: fosta fermă piscicolă Costeiu (comuna Săgeata, judeţul Buzău), se vinde pentru ceva mai mult de 100.000 de euro, chiar dacă toate construcţiile sunt distruse, iar iazurile sunt secate de câţiva ani. Astfel de afaceri sunt cu zecile deja la vânzare, în timp ce altele încă nu au ajuns în faza de executare.
Citeste AICI despre alte oferte
Citeste si
Ce mai vând băncile la licitaţie
Vedetele isi scot vilele luxoase la vanzare
China uimeste: Tren de mare viteza, in conditii extreme