x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie City Insurance, cea mai mare companie de asigurări, se îndreaptă spre faliment

City Insurance, cea mai mare companie de asigurări, se îndreaptă spre faliment

de Adrian Stoica    |    09 Sep 2021   •   07:20
City Insurance, cea mai mare companie de asigurări, se îndreaptă spre faliment

City Insurance nu a primit niciun ban de la I3CP Holding BV, deși acesta a susținut că a subscris toate acțiunile emise de asigurător pentru capitalizarea de 150 milioane de euro.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a fost informată de către Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA), în calitate de administrator temporar al City Insurance, că până la data de 6 septembrie 2021, ora 24:00, în conturile asigurătorului nu a fost efectuată nicio plată aferentă contravalorii acțiunilor subscrise de către acționarul minoritar i3CP Holding BV, astfel încât nu sunt îndeplinite cerințele privind restabilirea, în termenul de trei luni, a nivelului fondurilor proprii de bază eligibile care acoperă cerința minimă de capital (MCR), conform Deciziei ASF nr. 714/03.06.2021. Fără această subscriere de capital, cea mai mare companie de asigurări de pe piața românească se îndreaptă spre faliment.

 

„Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară va analiza situația de fapt și va lua deciziile care se impun, în conformitate cu prevederile legale”, se arată într-un comunicat al ASF transmis ieri. Urmează ca imediat Consiliul Autorității să ia în discuție ridicarea licenței și, eventual, propunerea de faliment. În acest moment se lucrează la raportul juridic al Fondului de Garantare a Asiguraților (FGA), care va fi transmis ASF până vineri. Potrivit deciziei ASF, termenul-limită pentru restabilirea indicatorului de solvabilitate minimă (MCR) a fost 4 septembrie. Compania olandeză I3CP a anunțat recent că a subscris, pe 25 august, la capitalul social al City Insurance toate acțiunile noi emise pentru majorarea de capital aprobată de acționarii asigurătorului, de 150.000.000 de euro, însă a transferat în contul City doar 1 leu.

 

80% din portofoliu, acoperit de asigurările RCA

 

City Insurance este liderul pieței de asigurări din România, cu o cotă de 20%. Cu active totale de peste 700 de milioane de euro și prime brute subscrise de circa 500 de milioane de euro, City Insurance are peste patru milioane de asigurați. City Insurance are un portofoliu orientat preponderent către asigurările RCA, de garanţii şi Casco, cele trei tipuri de asigurări depăşind 94% din portofoliul său.  Ponderea cea mai mare o dețin asigurările RCA, ele acoperind 80% din portofoliu. Pe de altă parte, alături de Euroins, compania City Insurance a fost anul trecut cea mai reclamată companie de pe piața asigurărilor, cel două înregistrând 90,2% din numărul petițiilor și reclamațiilor.

 

 

 

City Insurance este controlată de Vivendi International SRL - 85,54% și Nicolae Mușat - 9,17%. Acționarul unic al Vivendi International este Dan Odobescu, cumnatul fostului premier Adrian Năstase. 

 

23,7 milioane de lei este pierderea înregistrată de City Insurance în 2020

 

 

Falimente răsunătoare pe piața asigurărilor

 

ASF a retras, în data de 26 august 2015, autorizația de funcționare a societății Astra Asigurări și a luat aceeași decizie în ceea ce privește Carpatica Asig un an mai târziu, respectiv în data de 27 iulie 2016. Ulterior, dosarele de daună au fost preluate de FGA. Tot în 2016 a intrat în faliment și Forte Asigurări.

 

×
Subiecte în articol: city insurance