x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Clauzele abuzive vor putea fi eliminate din toate contractele bancare. Guvernul nu a aprobat noua amânare cerută de Ministerul Justiţiei

Clauzele abuzive vor putea fi eliminate din toate contractele bancare. Guvernul nu a aprobat noua amânare cerută de Ministerul Justiţiei

25 Sep 2013   •   18:39
Clauzele abuzive vor putea fi eliminate din toate contractele bancare. Guvernul nu a aprobat noua amânare cerută de Ministerul Justiţiei
Sursa foto:

Răsturnare de situaţie: modificările la Legea 193/2000 care vor face posibilă eliminarea clauzelor abuzive din toate contractele preformulate vor intra în vigoare de la 1 octombrie, chiar dacă Ministerul Justiţiei propusese amânarea până în februarie 2014.
Proiectul de ordonanţă de urgenţă, iniţiat de Ministerul Justiţiei, a fost discutat de Guvern, dar nu a fost aprobat. Premierul Victor Ponta a confirmat decizia Guvernului de a nu mai amâna posibilitatea denunţării clauzelor abuzive din contractele de prestări servicii, inclusiv credite bancare, prevederile legale în acest sens urmând să fie aplicate astfel de la 1 octombrie. "Nu, nu mai amânăm deloc!", a spus Ponta.
Miza proceselor colective rezidă în faptul că băncile vor fi obligate, odată cu introducerea în noul Cod Civil a acestui tip de procese, să modifice în toate contractele de creditare clauzele care ar fi considerate abuzive de instanţe printr-un astfel de litigiu. Potrivit Codului Civil, aceste procese vor fi judecate ca primă instanţă de către Tribunal, iar sentinţa definitivă va fi pronunţată de Curţile de Apel. Băncile au încercat să mute decizia la Înalta Curte de Casaţie şI Justiţie iar apoi Ministerul Justiţiei a vehiculat varianta în care aceste procese ar urma să fie judecate la Tribunalul Comercial Bucureşti care urmează să fie înfiinţat. Totuşi, lobbyul făcut de bănci ar putea avea succes. “Procesele având pe rol denunţarea clauzelor considerate abuzive din contractele de prestări servicii, inclusiv pentru credite bancare, vor fi judecate doar la nivelul instanţelor superioare sau de o instanţă specializată unică, iar judecătorii vor fi "instruiţi" pentru aplicarea "armonizată" a legii, potrivit unui draft neoficial al scrisorii de intenţie trimisă de Guvern FMI şentru încheierea unui nou acord.

Două amânări
La începutul acestui an, Guvernul a decis, prin ordonanţă de urgenţă, aprobată în ultima zi înaintea vacanţei parlamentare, când mai putea emite astfel de acte normative, ca articolul din Codul de procedură civilă care oferă posibilitatea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) sau asociaţiilor de protecţie a consumatorilor să denunţe în instanţă clauzele abuzive şi să le elimine din toate contractele de prestări servicii, inclusiv credite bancare, să fie amânat până la 1 iulie 2013. Amânarea a intervenit la solicitarea Fondului Monetar Internaţional, care a motivat că nu există un studiu de impact asupra sistemului bancar.
În iunie, BNR a trimis Guvernului studiul de impact din care rezultă că băncile ar putea avea pierderi de 4,8 miliarde lei (peste 1 miliard euro) din introducerea proceselor colective privind clauzele abuzive practicate în contractele de creditare din relaţia cu populaţia.
Pe acest fond, posibilitatea denunţării clauzelor abuzive a fost din nou amânată, de data aceasta până în octombrie, în Parlament.

Cât de afectate vor fi băncile
BNR s-a opus acestei legi şi a făcut lobby pe lângă Guvern şi FMI pentru a nu valida acte normative care ar aduce pierderi în sistemul bancar, motivând că ar putea fi pusă în pericol stabilitatea financiară. Banca Naţională a transmis Ministerului Justiţiei şi un rezumat al studiului de impact privind procesele colective, arătând că acestea ar putea avea un impact semnificativ asupra rezultatelor financiare ale băncilor, dar nu ar fi în măsură să afecteze stabilitatea financiară a sistemului. BNR a analizat doar veniturile viitoare neîncasate şi provizioanele aferente, dar nu a luat în calcul eventuale despăgubiri retroactive pentru sumele achitate de către clienţi şi pe care băncile ar putea fi obligate să le ramburseze. La o pierdere potenţială (venituri neîncasate şi provizioane) de 4,8 miliarde lei, rata solvabilităţii pe sistem ar scădea însă cu 2,5 puncte procentuale, în condiţiile în care nicio bancă nu ar intra sub pragul minim de 8%, având în vedere condiţiile prudenţiale şi contabile din prezent.
Pe de altă parte, simularea realizată de bănci pornind de la cele mai severe sentinţe pronunţate de instanţe relevă o cifră mult mai mare chiar şi în cazul dobânzilor viitoare neîncasate. Băncile consideră că riscă pierderi de până la 10 miliarde de lei, de trei ori mai mult decât a calculat banca centrală. Un alt calcul, care extinde analiza la posibile plăţi retroactive, indică pierderi din dobânzi şi comisioane de circa 24 de miliarde de lei.  

×