x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie CNVM va înfiinţa un departament specializat pentru protecţia investitorilor din piaţa de capital

CNVM va înfiinţa un departament specializat pentru protecţia investitorilor din piaţa de capital

17 Sep 2010   •   00:00

Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) va înfiinţa un departament specializat pentru protecţia investitorilor de pe piaţa de capital, a declarat vineri Lorand Kralik, comisar la autoritatea de reglementare.
"Pentru o colaborare cât mai bună cu investitorii, ne propunem înfiinţarea în cadrul CNVM a unui departament specializat pentru protecţia investitorilor. În următorii ani, protecţia investitorilor se va îmbunătăţi prin colaborarea CNVM, a instituţiilor pieţei de capital şi a asociaţiilor profesionale", a afirmat Kralik, prezent la conferinţa "Perspective privind modificarea legii pieţei de capital", organizată de CNVM, Casa de Avocatură Duţescu & Partners şi Facultatea de Drept Bucureşti.
Kralik a arătat că anul trecut Comisia a înaintat companiilor listate 2.300 de notificări şi 400 de atenţionări în legătură cu neclaritatea informaţiilor privind raportările transmise pieţei.
În perspectiva îmbunătăţirii legislaţiei pieţei de capital, comisarul CNVM crede că ar trebuie revăzute şi cazurile şi condiţiile în care Fondul de Compensare a Investitorilor trebuie să acorde despăgubiri deţinătorilor de acţiuni.
"Am avut cazuri în care, datorită aplicării legii, investitorii nu au putut fi compensaţi. Incapacitatea de plată trebuie stabilită în urma unei evaluări, însă dacă lipsesc unele documente din această evaluare se ajunge în instanţă şi, astfel, investitorii pot fi compensaţi doar în urma unei sentinţe judecătoreşti", a mai spus Kralik.
El a menţionat că la nivel european se discută modificarea unei directive pentru majorarea plafonului de compensare a investitorilor de la 20.000 de euro la 50.000 de euro, iar România ar trebui să se conformeze acestei modificări până în anul 2015. În prezent, plafonul de compensare în România este de 11.000 de euro.
"Nu prea văd cum s-ar putea ajunge la noi la acest nivel, deoarece nu cred că este puterea financiară din partea membrilor fondului pentru a ajunge la acest nivel. La prima modificare a legii, cred că am putea găsi o formulă ca 25% sau 50% din amenzile aplicate de CNVM să fie virate într-un cont al Fondului de Compensare a Investitorilor, pentru ca acesta să se conformeze mai rapid la modificările directivei europene", a conchis comisarul CNVM.
Fondul de Compensare are 80 de acţionari, iar Bursa de Valori Bucureşti deţine 56,6% din titluri. În acţionariat se regăsesc firme de brokeraj, societăţi de administrare a investiţiilor şi mai multe bănci.
Fondul a fost înfiinţat în 2005, cu rolul de a asigura plata compensaţiilor către investitori în situaţia în care o firmă de brokeraj sau un administrator de conturi individuale intră în faliment.

×
Subiecte în articol: economic