x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Comisia Europeană a aprobat reintroducerea schemei de ajutor pentru companiile din România

Comisia Europeană a aprobat reintroducerea schemei de ajutor pentru companiile din România

de Redacția Jurnalul    |    27 Ian 2023   •   16:15
Comisia Europeană a aprobat reintroducerea schemei de ajutor pentru companiile din România

Comisia Europeană a aprobat reintroducerea schemei de ajutor pentru sprijinirea companiilor din România, în contextul războiului din Ucraina.

Aceasta face parte din Cadrul temporar de criză pentru ajutoarele de stat, adoptat de CE la 23 martie 2022,  modificat în iulie 2022 şi în octombrie 2022, arată Eurostat. Schema a expirat la 31 decembrie 2022. Sprijinul public se acordă sub forma garanţiilor la noi împrumuturi şi granturi directe.

Guvernul României a notificat mai multe amendamente, printre care: creşterea generală a bugetului cu până la 695 milioane de euro, reintroducerea schemei până la 31 decembrie 2023 şi majorarea plafonului maxim de ajutor pentru granturile directe.

Măsurile au drept scop asigurarea lichidităților pentru companiile afectate de criza economică și geopolitică. Ajutorul va acoperi garanţiile la împrumuturi cu scadenţă şi mărime limitată, iar primele pentru garanţii respectă nivelul minim stabilit în Cadrul temporar de criză pentru ajutoarele de stat.

La granturile directe, ajutorul va fi sub 250.000 euro/beneficiar activ în producţia primară de produse agricole, 300.000/beneficiar activ în sectorul produselor pescăreşti şi acvacultură, şi 2 milioane de euro/beneficiar activ în alte sectoare.
Sprijinul va fi acordat până la 31 decembrie 2023.

 

×