x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Comisia Europeană schimbă regulile pentru acordarea ajutoarelor de stat

Comisia Europeană schimbă regulile pentru acordarea ajutoarelor de stat

de Adrian Stoica    |    27 Dec 2021   •   07:20
Comisia Europeană schimbă regulile pentru acordarea ajutoarelor de stat

Comisia Europeană va adopta oficial în ianuarie noi reguli pentru acordarea ajutoarelor de stat, acestea urmând să fie aliniate obiectivelor și țintelor asumate de UE prin Pactul verde european (Green Deal), precum și cu alte reglementări recente în domeniul energiei și mediului, având în vedere importanța sporită care se acorda protecției mediului.

După adoptarea noilor orientări, statele membre vor avea obligația de a-și alinia schemele de ajutoare de stat la aceste schimbări până în 2024. Uniunea Europeană și-a propus reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu 55% față de anul 1990 și obținerea neutralității climatice în anul 2050. Pentru aceasta vor fi necesare investiții uriașe în tehnologii cu emisii reduse de carbon, inclusiv investiții în sectorul energetic de aproximativ 350 de miliarde de euro pe an.

Noile reguli extind categoriile de investiții și tehnologii pe care statele membre le pot sprijini pentru a acoperi toate tehnologiile care pot contribui la îndeplinirea obiectivelor Pactului verde european. Normele revizuite permit, în general, un cuantum al ajutorului de până la 100% din deficitul de finanțare, în special în cazul în care ajutorul este acordat în cadrul unei proceduri de ofertare concurențiale, și introduc noi instrumente de ajutor, cum ar fi contractele pentru diferență în materie de carbon, pentru a ajuta statele membre să răspundă nevoilor de înverzire ale industriei.

Reducere de taxe pentru marii consumatori de energie

De asemenea, sunt modificate actualele norme, acordând posibilitatea reducerii anumitor taxe aplicate energiei electrice pentru mari consumatori de energie. Normele vizează limitarea riscului ca, din cauza acestor taxe, activitățile din anumite sectoare să fie transferate în locuri în care măsurile în domeniul protecției mediului lipsesc sau sunt mai puțin ambițioase decât în UE. Pentru a sprijini eforturile de decarbonizare necesare pentru îndeplinirea obiectivelor climatice ale UE, noile orientări includ și reducerea tuturor taxelor care îngreunează decarbonizarea și politicile sociale.

 

„Europa va avea nevoie de o cantitate considerabilă de investiții durabile pentru a-și susține tranziția ecologică. Deși o pondere semnificativă va veni din sectorul privat, sprijinul public va juca un rol în asigurarea faptului că tranziția ecologică are loc rapid. (...) Printre altele, acestea vor facilita investițiile statelor membre, inclusiv în surse regenerabile, pentru a accelera realizarea Pactului nostru ecologic, într-un mod eficient din punctul de vedere al costurilor. Acesta este un pas major pentru a ne asigura că normele noastre privind ajutoarele de stat joacă pe deplin rolul lor în sprijinirea Pactului verde european”.

Margrethe Vestager, comisar pentru politica de concurență

 

Noile orientări privind acordarea ajutoarele de stat stimulează investițiile în domenii emblematice, cum ar fi performanța energetică a clădirilor și mobilitatea curată, dar și reducerea taxelor în schimbul angajamentelor companiilor că își vor reduce amprenta de carbon.

Ajutoare pentru eliminarea centralelor pe cărbune

Noile orientări privind ajutoarele de stat includ și o secțiune prin care se vor putea acorda ajutoare pentru închiderea centralelor pe cărbune și pe șisturi bituminoase, facilitând astfel decarbonizarea mai rapidă a sectorului energetic. De asemenea, se flexibilizează condițiile impuse pentru ajutorul de stat acordat pentru proiectele verzi, eliminându-se obligativitatea notificării Comisiei Europene.

China și India vor conduce anul viitor cererea mondială record de cărbune

Potrivit estimărilor Agenției Internaționale pentru Energie (IEA), progresele înregistrate în domeniul energiei solare și al altor tehnologii din domeniul energiei curate nu au reușit să țină pasul cu cererea mondială de energie electrică, pe măsură ce economiile lumii își revin în urma crizei generate de COVID 19. Pe de altă parte, apetitul Chinei și Indiei pentru combustibili fosili va pune în pericol  țintele de parcurs, cel puțin pentru următorii trei ani, în ceea ce privește atingerea în 2050 a țintei de emisii zero de carbon, arată IEA în ultimul său studiu privind piața globală a cărbunelui, în condițiile în care cele mai numeroase națiuni ale lumii asigură două treimi din cererea globală de cărbune. Raportul Cărbunelui 2021, care include date din 2019 și 2020, arată că speranța ca anul 2018 să reprezinte vârful cererii mondiale de cărbune a fost o eroare. Studiul remarcă și o revenire a cererii de cărbune atât în SUA, cât și în Europa, chiar dacă s-au făcut pași pentru trecerea la energia solară și la alte energii cu emisii scăzute de carbon.

 

×