x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Companiile din energie monitorizate de FMI au datorii sub ţintă, dar pierderi mai mari

Companiile din energie monitorizate de FMI au datorii sub ţintă, dar pierderi mai mari

de Daniel Ionaşcu    |    01 Feb 2012   •   11:39

Cele opt companii din subordinea Ministerului Economiei monitorizate de FMI aveau, la sfarsitul anului trecut, arierate de 8,481 miliarde lei, sub nivelul prognozat, dar pierderi cu 7% mai mari decat cele estimate.

"Pentru cele opt companii monitorizate in 2011, respectiv Termoelectrica, ELCEN, Compania Nationala a Huilei, Societatea Nationala a Lignitului Oltenia, Oltchim, Complexul Energetic Turceni, Electrica Furnizare Transilvania Nord si Electrica Serv, in urma analizei datelor economice preliminate pe intregul an s-a constatat ca, fata de tintele stabilite, nivelul arieratelor a scazut de la 10.017 milioane lei la 8.481 milioane lei", se arata intr-un comunicat al Ministerului Economiei, transmis dupa o intalnire intre ministrul de resort, Ion Ariton, si delegatia FMI.

Tintele operationale de pierderi au fost depasite cu 7%, dar reprezentantii FMI au considerat obiectivul indeplinit, intrucat procedurile privind ajutorul de stat pentru Oltchim vor fi finalizate dupa vizita FMI, iar Electrica Serv a inregistrat pierderi inainte de reorganizarea prin divizare, conform sursei citate.

Patru dintre cele opt companii monitorizate - ELCEN, Complexul Energetic Turceni, SNLO si Electrica Furnizare - au avut profit anul trecut.

FMI "monitorizeaza" baietii destepti din energie

De asemenea, FMI a cerut ministrului Economiei sa gaseasca solutii pentru rezilierea contractelor bilaterale incheiate de Hidroelectrica.

"Contractele de energie ale Hidroelectrica, incheiate in afara burselor de specialitate vor fi monitorizate in continuare, dar au fost apreciate eforturile depuse de la nivelul ministerului si al companiei, care au avut ca rezultat primele rezilieri. Delegatia FMI a cerut intensificarea eforturilor pentru identificarea unor solutii in vederea rezilierii in cel mai scurt timp a acestor contracte", se mentioneaza in comunicat.

Guvernul s-a angajat anul trecut in fata FMI sa trimita pana la 31 decembrie 2011 firmelor implicate preavize de anulare a tuturor contractelor bilaterale ale Hidroelectrica pentru care tranzactia nu a fost incheiata prin intermediul bursei de energie OPCOM.

Anul marilor privatizari

Delegatia FMI a pus accent si pe respectarea termenlor pentru privatizare sau introducerea de manageri profesionisti la companiile statului. Ministerul Economiei vrea sa vanda pachetele majoritare de actiuni la Oltchim, Electrica Furnizare, CupruMin si companiile rezultate in urma divizarii Electrica Serv, precum si mai multe participatii minoritare, respectiv cate 15% la Romgaz, Transelectrica, Transgaz si distributiile Electrica si cate 10% din Hidroelectrica si Nuclearelectrica.

In privinta managerilor privati Ariton a promis ca pana la finele lunii martie, sa fie instalati noii manageri la Oltchim, Electrica Furnizare, Romarm si Hidroelectrica.

×
Subiecte în articol: monitorizare FMI acord fmi ion ariton