Conducerea Autorităţii de Supraveghere Financiară a fost citată, miercuri, la DNA, pentru a da declaraţii în “dosarul Carpatica – Ordonanţa ASF”. În acest dosar, procurorii DNA au obţinut arestarea pentru 30 de zile a lui Dan Radu Ruşanu, preşedintele ASF până la acel moment şi au cerut, fără succes, Parlamentului să avizeze urmărirea penală a fostului ministru de Finanţe, Daniel Chiţoiu. În acelaşi dosar omul de afaceri Ilie Carabulea, patronul Carpatica Asigurări, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile iar apoi i s-a schimbat încadrarea prin arest la domiciliu, Marian Mîrzac, director în ASF a fost arestat şi el pentru 30 de zile iar Laura Chiţoiu, soţia fostului ministru al Finanţelor, este anchetată în libertate.
Procurorii DNA l-au acuzat pe Ruşanu că a modificat ordonanţa de funcţionare a ASF urmărind direct înlăturarea de la conducerea instituţiei a lui Daniel Tudor, fostul vicepreşedinte al ASF pe domeniul asigurărilor. Daniel Tudor se afla în incompatibilitate deoarece soţia acestuia Doina Tudor era senator din partea PNL. Daniel Tudor a fost preşedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor până la momentul înfiinţării ASF.
Conflict de interese
Ieri a fost rândul actualei conduceri a ASF să meargă la DNA, în calitate de martori. Printre cei chemaţi la audieri se numără Daniel Dăianu, preşedintele interimar al ASF, Mircea Ursache, Corneliu Moldoveanu, Ion Giurescu sau fostul ministru Marian Sîrbu.
La finalul audierilor, Dăianu a spus despre ordonanţa de urgenţă din 2013 privind membrii ASF, că existau probleme privind incompatibilitatea unor persoane în cadrul instituţiei şi că legislaţia urma să fie schimbată în acest sens. “Eu ştiam că există în Parlament o legislaţie care trebuie să fie modificată, pentru că erau probleme legate de incompatibilitate, chiar de conflicte de interese, de ceea ce asigura eligibilitatea unei persoane din punct de vedere profesional”, a spus Dăianu.
Dăianu spune în ASF trece printr-un proces de evaluare care va continua, susţinut de firma de consultanţă PricewaterhouseCoopers. “Aceste rapoarte de evaluare subliniază carenţe ale activităţii de supraveghere. ASF a fost înfiinţată la finele lui 2013 însă a preluat cele trei entităţi. Nu există o activitate de supraveghere a asigurărilor în cadrul ASF care a venit de nicăieri. A venit de undeva, a venit din ceea ce a fost activitatea de supraveghere a CSA”, a mai declarat Daniel Dăianu. El a mai spus că problemele de pe piaţa asigurărilor sunt unele care au o istorie mai îndelungată şi sunt probleme care s-au structuralizat.
Cum a încercat familia Tudor să blocheze ordonanţa ASF
Daniel Tudor, fostul vicepreşedinte al ASF, a încercat să blocheze Ordonanţa ASF cu ajutorul soţiei sale Doina Tudor care a intervenit pe lângă preşedintele PNL, Crin Antonescu, potrivit stenogramelor publicate de presă.
Tudor Doina: Toată lumea este oripilată. Oripilată!
Tudor George Daniel: Păi da, da' Crin?
Tudor Doina: Crin nu ştia nimic. M-am dus la Crin că de aia te tot sunăm. Am zis: să-mi bag picioarele, mă duc şi întreb direct pe el.
Tudor George Daniel: îhî.
Tudor Doina: Zic: "ştiu că nu vreţi neapărat să mă vedeţi pe mine." Zice: "Ba da. Da' se poate?" A venit, m-a pupat. Zic: "ştiţi ceva de amânare?" Zice: "Nu ştiu despre ce amânare, ce, cum." Zic: "ASF-u'. Deci eram la fază de Senat, mâine aveam comisiile reunite şi brusc s-a amânat totul şi se da ordonanţa de urgenţă." Zice: "Cum adică?" Păi zic: "Nu ştiţi?" Nu." "Domnu' Ponta dă ordonanţă de urgenţă." F***-i mama mă-sii că cu asta nu mai poţi să vorbeşti nimic că asta face numai cum îl tăie capu', că aia, că aia." Era...
Tudor George Daniel: Da' nu face nimic.
Tudor Doina: Nu, Da'...
Tudor George Daniel: Păi şi nu i-ai zis: nu puteţi să vorbiţi cu el că nu-i normal aşa ceva.
Tudor Doina: Ba da, ba da.
Tudor George Daniel: şi?
Tudor Doina: şi-a zis: "Nu poţi să vorbeşti cu el." Zice: "Nu se poate vorbi cu el. Eu nu mai am ce să vorbesc cu el." Zice: "Nu se poate vorbi. Face numai ce vrea, cum vrea".
Citește pe Antena3.ro