x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Confirmare - Guvernul nu mai vrea acord cu FMI

Confirmare - Guvernul nu mai vrea acord cu FMI

12 Mai 2006   •   00:00
Confirmare - Guvernul nu mai vrea acord cu FMI

Reprezentantii FMI au anuntat ca acordul cu Romania s-a rupt, lucru pe care autoritatile de la Bucuresti au evitat sa-l recunoasca, desi Jurnalul National a scris in premiera acest lucru, inca din 26 aprilie.

Autoritatile romane sunt cele care au decis renuntarea la acordul cu FMI, considerand ca mix-ul de politici pe care le promoveaza sunt adecvate pentru mentinerea macrostabilitatii si ca nu au nevoie de "sfaturile" expertilor de la FMI. Insa, nu au anuntat si opinia publica, preferand sa pastreze tacerea. Nici dupa aparitia articolului "S-a rupt acordul cu FMI", publicat la 26 aprilie in Jurnalul National, ministrul de Finante, Sebastian Vladescu, nu s-a decis sa informeze opinia publica. Pana la urma au facut-o reprezentantii FMI.

OPTIMISM. "Autoritatile sunt increzatoare ca mix-ul de politici avut in vedere este adecvat pentru mentinerea macrostabilitatii si sustinerea unei cresteri economice puternice si nu intentioneaza sa reia discutiile pentru finalizarea evaluarilor acordului stand-by, inainte de expirarea sa, in luna iulie a anului 2006", se arata intr-o declaratie prezentata boardului FMI inainte de discutarea raportului, de catre directorul constituentei din care face parte Romania, Jeroen Kremers, si consilierul sau Lucian Croitoru, citat de Mediafax. Mai mult, oficialii romani si-au reafirmat aceasta pozitie si in timpul reuniunii de primavara a FMI si Bancii Mondiale, organizata la Washington in perioada 22-23 aprilie.

PROBLEME. Expertii FMI nu impartasesc optimismul finantistilor romani si au atentionat in nenumarate randuri ca politica fiscala a Guvernului trebuie intarita prin masuri care sa creasca veniturile bugetare cu 3%-4% in urmatorii 2 ani. In conditiile integrarii in UE, Romania va trebui sa participe la cofinantarea proiectelor care vor fi realizate din fondurile structurale si de coeziune ce-i revin tarii noastre dupa aderare. FMI a atras atentia asupra proiectului de buget nerealist pe 2006 si a tintei de deficit bugetar, precum si dezechilibrele referitaoare la inflatie si la deficit de cont curent.

DEFICITE DEPASITE
Majorarea tintei de deficit bugetar de la 0,5% la 0,9% din PIB va duce la cresterea deficitului de cont curent la circa 9% din PIB, fata de 8,7% in 2005, considera expertii FMI. Ei apreciaza ca majorarea cheltuielilor publice va contribui la avansul deficitului de cont curent, punand presiune asupra politicii monetare. Romania ar trebui sa inregistreze un deficit de cont curent de 8% din PIB pentru a stabiliza datoria externa la un nivel adecvat, de 35% din PIB, pe termen mediu, spune FMI.

×
Subiecte în articol: economic