x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Contractele rămân la sertar din „sarcină de serviciu”

Contractele rămân la sertar din „sarcină de serviciu”

17 Noi 2009   •   00:00

Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) va face recurs la decizia Tribunalului Bucureşti a de obliga instituţia să facă publice contractele încheiate cu Petrom (SNP) pentru explorarea şi exploatarea în platforma continentală a Mării Negre.



„Într-un fel suntem obligaţi să facem recurs, e sarcină de serviciu. Încă nu am primit decizia tribunalului”, a declarat Alexandru Pătruţi, preşedintele ANRM la conferinţa Mediafax Talks about Energy. Acestea sunt contracte dinainte de privatizare, a mai anunţat el.

Pătruţi afirmase luni că nu poate prezenta informaţiile înainte de a primi acceptul companiei petroliere dar că ANRM „nu are nicio problemă” să facă publice respectivele acorduri.

 

Societatea Academică din România (SAR), care a iniţiat procesul, a arătat că ANRM a „refuzat sistematic” să prezinte date legate de aceste contracte privind resursele publice.

Decizia Tribunalului Bucureşti în cauza în care SAR a chemat în judecată ANRM pentru refuzul de a face publice contractele de exploatare ale Petrom în Marea Neagră nu este definitivă, ea putând fi atacată cu recurs în 15 zile de la data de 9 noiembrie, atunci când a fost comunicată în şedinţă publică.

 

Un sfert din gazele produse de Petrom

Petrom operează două perimetre offshore (Istria XVIII şi Neptun XIX), însumând o arie de 13.880 kilometri pătraţi. Compania deţine în România licenţe de explorare pentru 15 perimetre de uscat şi două perimetre marine, cu o suprafaţă totală de 59.100 kilometri pătraţi.

Potrivit companiei petroliere, 25% din producţia de gaze provine din exploatările offshore. Petrom a produs anul trecut 5,5 miliarde metri cubi de gaze naturale.

Petrom, controlată de grupul austriac OMV, este cel mai mare producător de petrol din România şi împreună cu compania de stat Romgaz Mediaş asigură circa două treimi din consumul de gaze naturale la nivel naţional, de circa 17 miliarde metri cubi anual.

 

Licitaţie pentru noi perimetre în Marea Neagră

Cele 30 de perimetre pe care ANRM la va scoate la licitaţie vor fi concesionare companiilor câştigătoare în a doua parte a anului viitor, cele mai atractive fiind zonele din Marea Nagră, a declarat, marţi, preşedintele instituţiei, Alexandru Pătruţi.

„Cele mai atractive perimetre sunt cele situate în platorul continental al Mării Negre, unde gradul de cercetare geologică este redus faţă de celelalte. (...) Acordurile de concesiune vor fi semnate în a doua parte a anului viitor”, a afirmat Pătruţi. ANRM va lansa, în luna decembrie, o licitaţie internţională pentru concesionarea a 30 de perimetre, cu o suparafaţă totală de aproape 30.000 kilometri pătraţi, pe uscat şi în Marea Neagră.

Potrivit datelor ANRE, 12 perimetre se află în zona de vest, la graniţa cu Ungaria, iar celelalte 18 în Marea Neagră.

Perimetrele din Marea Neagră sunt situate în zona de 9.700 kilometri pătraţi câştigată de România la Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga într-un diferent de mai mulţi ani cu Ucraina privind exploatarea platoului continental al Mării Negre.

Pătruţi a mai spus că speră ca la licitaţii să participe companii mari, cu potenţial economic şi tehnic.

×