x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie CREDITE BANCARE/Dobânzi transparente şi comisioane fixe

CREDITE BANCARE/Dobânzi transparente şi comisioane fixe

de Daniela Ivan    |    29 Dec 2008   •   00:00

De astăzi intră în vigoare noul regulament de creditare aprobat de Guvern. Băncile nu mai pot modifica comisioanele bancare pe perioada contractului fără acordul clientului.



odificarea comisioanelor stabilite în contractul de împrumut bancar şi introducerea de noi comisioane pe parcursul derulării contractului, fără acordul consumatorului, sunt interzise. Mai mult, băncile nu mai pot să modifice dobânzile variabile decât în funcţie de indicii de referinţă ai pieţei. Potrivit actului normativ, în contract trebuie precizată şi formula concretă în funcţie de care se modifică aceşti indici de referinţă, a declarat Gheorghe Ciubotaru, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului (ANPC).

Totodată, nu pot fi modificate clauzele contractuale referitoare la costuri fără acceptul consumatorului. Acesta poate alege să plătească anticipat toată suma şi să renunţe la contractul de credit. Totuşi, noua lege nu se poate aplica retroactiv, deci clienţii care au luat deja credite nu vor beneficia de noile reglementări. Pe de altă parte, analiştii opinează că după ce băncile vor începe să dea credite după noua lege, nu-şi vor mai permite să mărească dobânzile după bunul plac, pentru că astfel riscă să-şi piardă clienţii.

INFORMAŢIE COMPLETĂ
O altă prevedere legislativă impune băncilor să arate consumatorilor contractele de credit încă din faza precontractuală, împreună cu o simulare de costuri, acest lucru dând posibilitatea solicitantului să-şi evalueze efortul financiar la care se angajează pe termen mediu şi lung. Institutele de credit au obligaţia să prezinte costurile totale ale creditului, fiind astfel evitate situaţiile în care clientul nu cunoaşte dobânda anuală efectivă (DAE) sau alte taxe pe care le presupune contractul de credit pe care doreşte să-l semneze.
Nerespectarea acestor prevederi va fi sancţionată cu amenzi cuprinse între 5.000 şi 50.000 lei. ANPC va prelua atribuţiile de control de la Banca Naţională a României (BNR) în ceea ce priveşte creditul de consum şi a celui ipotecar.

×
Subiecte în articol: economic