x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie CREDITE DE NEVOI PERSONALE - Dobânzi ameţitoare

CREDITE DE NEVOI PERSONALE - Dobânzi ameţitoare

de Vali Blanaru    |    23 Oct 2008   •   00:00
CREDITE DE NEVOI PERSONALE - Dobânzi ameţitoare

Zile grele pentru cei care încearcă să-şi ia un credit. Băncile au afişat dobânzi de peste 30% la noile credite de nevoi personale, la fel cum o făceau în urmă cu câţiva ani.




Noile norme ale BNR au adus criterii suplimentare de eligibilitate, iar dobânzile şi comisioanele au înregistrat o majorare semnificativă. La acordarea unui împrumut, clienţii trebuie să-şi demonstreze veniturile pe baza fişei fiscale, iar valoarea creditului nu poate depăşi 50%-60%, din venituri. O altă presiune pe creşterea dobânzilor a fost pusă de atacul speculatorilor asupra leului înregistrat săptămânile trecute. După ce dobânzile pe piaţa monetară au crescut cu 40%-50%, băncile au modificat dobânzile la creditele cu dobândă variabilă în funcţie de ROBOR. În urmă cu o săptămână, Isărescu se adresase băncilor spunând că "ar fi de neînţeles" ca ele să paseze aceste dobânzi asupra clienţilor. "Băncile nu trebuie să-şi dea cu stângul în dreptul şi să sperie pur şi simplu clienţii, spunând că «asta e dobânda, trebuie să o plăteşti»", a spus Isărescu.

FĂRĂ PROMOŢII
Cele mai afectate sunt împrumuturile în lei acordate populaţiei, unde au dispărut perioadele promoţionale. "Pentru împrumuturile contractate de la băncile comerciale, dobânzile s-au majorat, în medie, cu 1-2 puncte procentuale", a declarat directorul general al Kiwi Finance, Anca Bidian. Creditele de nevoi personale în euro, obţinute de la băncile comerciale, variază, în prezent, între 12,8% şi 20% pe an, în timp ce pentru creditele negarantate în lei clienţii trebuie să plătească o dobândă cuprinsă între 17% şi 32% pe an, susţine Bidian. Garanti Bank a crescut dobânzile la creditele de nevoi personale fără garanţii. Noile niveluri de dobândă sunt de 15,12% la lei şi 10,8% la euro. Unicredit Ţiriac Bank a majorat dobânzile pentru toate tipurile de credite cu 4 puncte procentuale la euro şi 5 puncte procentuale la lei. BCR a decis să adauge între 1,05% şi 1,25% la dobânzile pe care le practică pentru creditele în monedă naţională destinate persoanelor fizice. Bancpost a majorat dobânzile la creditele de nevoi personale fără garanţii. La creditele în lei rata dobânzii variabile a fost majorată cu 3 puncte procentuale, ajungând la 18,95% pentru scadenţe de maximum 5 ani şi la 19,95% pentru scadenţe cuprinse între 5 şi 10 ani.

Şi cei care au contractat deja credite de nevoi personale, se văd în situaţia de a se confrunta cu o majorare a dobânzii. Clienţii care au credite în lei cu dobânda indexată la rate de referinţă interbancare ROBOR sunt sub ameninţarea majorării explozive a ratelor scadente în aceste zile din cauza tensiunilor de pe piaţa monetară, care au urcat ROBOR la 40%-50%. Cei mai afectaţi de creşterea dobânzilor vor fi însă cei care au luat împrumuturi în franci elveţieni. Deja Raiffeisen, Volksbank, Piraeus Bank, Banca Românească, Credit Europe Bank şi Millennium Bank au renunţat la acordarea acestui tip de împrumuturi.

CONSPIRAŢIE CU SPECULATORII

Mugur Isărescu, Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), declara luni că atacul asupra leului s-a terminat vineri. Şi, totuşi, mai multe bănci româneşti care au fost contraparte a băncilor străine care au atacat leul nu au închis nici luni şi nici ieri poziţiile aferente, ceea ce înseamnă că preiau riscul în sistemul bancar românesc. "Avertizez băncile că au început să curgă reclamaţii de la clienţi privind introducerea de comisioane ce nu sunt prevăzute în contractele de creditare. Vom sancţiona dur tentativa băncilor de a transfera pe umerii clienţilor nepriceperea lor", a precizat Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei de Supraveghere şi Reglementare din BNR.  El a precizat că nu înţelege de ce băncile respective se împrumută pe piaţa interbancară la dobânzi de peste 3 ori peste 14,25%, cât este dobânda la creditele Lombard, când BNR cunoaşte genul de operaţiuni efectuate din supravegherea pieţei. Cinteză a declarat că BNR va propune modificarea legislaţiei astfel încât să fie reintrodusă sancţionarea bancherilor pentru "administrarea corespunzătoare a resurselor încredinţate". Potrivit BNR, a fost identificat un e-mail trimis de trezorierul unei bănci ce îndemna trezorierii altor bănci să urce cotaţiile la dobânzile interbancare. Potrivit lui Cinteză, trei din cele zece bănci româneşti în funcţie de care se realizează BUBOR-ul practică dobânzi foarte mari, ceea ce înseamnă mărirea ratelor celor care au credite de rambursat. Directorul BNR a spus că dacă BNR va observa creşterea creditelor nerambursate va restrânge creditarea băncilor respective. Surse din cadrul BNR ne-au precizat că speculatorii pariau că leul va ajunge la 4,2- 4,5 lei pentru un euro, însă atacul a eşuat deoarece nu există destui lei pe piaţă. Acum băncile străine încearcă să-şi refinanţeze pierderile la costuri tot mai mari de pe o zi pe alta. Potrivit surselor, ieri s-a ajuns pe piaţa interbancară să se realizeze împrumuturi şi la 500%, însă speculatorii au pierderi foarte mari şi deja încep să vândă şi la 3,1 lei pe un euro.


×
Subiecte în articol: economic băncile creditele dobanzile