x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Criza alimentară

Criza alimentară

15 Apr 2008   •   00:00
Criza alimentară

Criza financiară mondială duce la creşterea preţurilor alimentelor de bază. Preţurile la mîncare au crescut foarte mult la nivel mondial în ultima vreme, declanşînd proteste în mai multe state ale lumii.

Criza financiară mondială duce la creşterea preţurilor alimentelor de bază. Preţurile la mîncare au crescut foarte mult la nivel mondial în ultima vreme, declanşînd proteste în mai multe state ale lumii.

 

 

Banca Mondială şi Fondul Monetar Internaţional au atenţionat liderii statelor lumii că trebuie depuse eforturi imediate în privinţa crizei alimentare pentru asigurarea furnizării de alimente. În numai două luni preţurile la orez au crescut cu 75%, ajungînd la maxime istorice, în vreme preţul grîului a urcat cu 120% faţă de nivelurile de acum un an, preţul pîinii în statele sărace ale lumii ajungînd mai mult decît dublu.

 

 

CAUZE. Pe de o parte, criza imobiliară din SUA a făcut investitorii să se retragă de pe pieţele de capital, investind pe bursele de mărfuri, ceea ce a dus la maxime istorice pentru cereale, petrol, platină sau aur. În acelaşi timp, la creşterea preţurilor au mai contribuit majorarea preţurilor la energie şi din secetă, survenită ca urmare a schimbărilor climatice. Seceta de anul trecut din Australia şi Rusia, principalele state producătoare de cereale, a contribuit şi ea. La acestea se mai adaugă preţul mare al motorinei folosite în agricultură, preţuri majorate după ce barilul de ţiţei a ajuns la maxime istorice, tot ca urmare a crizei financiare mondiale. Robert Zoellick, directorul Băncii Mondiale, a propus un plan de combatere a malnutriţiei, care prevede în primul rînd furnizarea de urgenţă a cel puţin 500 de milioane de dolari programului alimentar mondial. Şi FMI a atenţionat că, dacă va fi menţinut ritmul actual, mai multe sute de mii de oameni vor muri de foame în statele sărace, ceea ce va duce la efecte negative în economia mondială.

 

 

ÎNTINDERE. Palaniappan Chidambaram, ministrul de Finanţe al Indiei a declarat că “devine din ce în ce mai evident că dacă nu ajungem repede la un consens global în privinţa spiralei preţurilor, neliniştea socială indusă de preţul la mîncare în cîteva state va izbucni într-o molimă globală, care nu va lăsa nici un stat – dezvoltat sau nu – neatins”. În ultima perioadă, creşterea preţurilor la alimente a provocat proteste violente în Haiti, Egipt, Camerun, Coasta de Fildeş, Mauritania, Etiopia, Madagascar, Filipine, Indonezia.

daniel.ionascu@jurnalul.ro

 

 

 

Majorările din România

 

 

În România producătorii au anunţat pentru perioada imediat următoare majorări de 5-10% la ouă şi carne de porc, 10% la pîine şi de 20% la carnea de miel. Potrivit lui Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Sindicale din Industria Alimentară, preciza că “principala cauză care ar putea influenţa preţurile de Sărbători vine de la comercianţi, care vînd mai puţin în restul anului, pentru că lumea nu are bani din cauza scăderii puterii de cumpărare, iar ei cresc acum preţurile, cînd se vinde mai mult, pentru a-şi acoperi găurile din restul anului”. Creşterea cu 10% a preţului pîinii a fost justificată prin faptul că grîul din producţia internă de anul trecut este pe cale de a fi terminat, iar necesarul rămas trebuie acoperit prin grîu de import, care este mai scump. În acelaşi timp, în România TVA este de 19%, în vreme ce în majoritatea statelor europene este de 5-9%. Camera Deputaţilor este cameră decizională pentru un proiect de lege de reducere a TVA la alimentele de bază de la 19% la 5%. Combustibilii s-au scumpit de la începutul lui 2007 cu 5% în cazul benzinei şi cu 6% în cazul motorinei. Faţă de luna martie 2007, preţurile sînt mai mari cu 30%.

×
Subiecte în articol: economic