Probabilitatea ca România să nu poată intra în mecanismul ratelor de schimb în 2012 este foarte ridicată, apreciază Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR. "Este foarte posibil să nu putem intra în mecanismul ratelor de schimb în 2012. (...) Obiectivul de aderare la euro în 2015 trebuie să rămână măcar ca semnal politic. (...) O amânare cu cel mult doi ani nu ar fi o problemă, dar cu condiţia ca aceasta să reflecte o calitate crescută a ajustărilor", a spus Croitoru.
Consilierul guvernatorului consideră că există riscul unor deraieri de la ţintele de deficit bugetar atât în 2011, cât şi în acest an, în principal din cauza evoluţiei PIB. El nu exclude ca România să înregistreze scădere economică şi anul viitor. "România nu va atinge ţinta de deficit bugetar stabilită pentru anul viitor, de 4,4% din PIB, pentru că nu se va îndeplini estimarea de creştere economică, şi este posibil ca şi în 2010 să existe o deraiere", a declarat ieri Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR. El estimează că anul acesta ar putea exista o deraiere de 0,4%-0,5% din PIB a deficitului bugetar.
Ajustările necesare pentru 2011 şi 2012 sunt bazate pe reduceri foarte mari de cheltuieli, nu pe taxe. El a mai arătat că în 2012 vor exista alegeri, ceea ce înseamnă că şansele de a realiza ajustările necesare vor fi şi mai mici decât anul viitor. "Dacă rămânem cu deficitul bugetar la 6% din PIB în următorii doi ani, scenariu căruia îi atribui o probabilitatea destul de mare, atunci datoria publică se va duce cel puţin la 44%-45% din PIB", a spus Croitoru.
Oficialul băncii centrale a arătat că dacă economia va scădea şi în 2011, iar România îşi menţine obiectivele privind aderarea la zona euro, Guvernul va fi obligat să ia măsuri suplimentare fie pe partea de cheltuieli, fie în zona taxelor. "În opinia mea, la partea de cheltuieli este încă mult de muncă, cel puţin la nivelul eficienţei", a menţionat Croitoru. Consilierul guvernatorului BNR crede că nu va exista spaţiu în următorii ani pentru o reducere a TVA, apreciind totodată că recesiunea nu indică nici creşteri ale altor taxe.
Valentin Lazea (foto), economistul-şef al BNR, consideră că aderarea la zona euro va aduce României beneficii sub aspectul stabilităţii preţurilor, dar, fără o schimbare a mentalităţii populaţiei spre modelul germano-baltic, va cauza fie o majorare a şomajului, fie deficite externe mari. "În zona euro avem azi două civilizaţii, cea germano-baltică, care favorizează o inflaţie mică, deficite externe mici şi şomaj mic, şi cea mediteraneano-celtică, mai relaxată, pe principiul mai puţină muncă, mai multă distracţie", a spus Lazea, în cadrului unui seminar organizat de BNR. El a arătat că statele meditaraneano-celtice au plătit preţul după ce au intrat în zona euro, întrucât nu erau la fel de productive, mai exact s-au confruntat fie cu şomaj ridicat, cum este cazul Spaniei, fie cu deficite externe mari, cum este Grecia.
"Nu este greu să spunem cărei zone culturale aparţine România, nu este nici un mister. Dacă va intra în zona euro, România s-ar putea să aibă inflaţie mică, dar vestea proastă este că ar putea să plătească, fie prin deficite externe foarte mari, fie prin şomaj foarte mare, dacă nu îşi va schimba comportamentul", a continuat Lazea. El a arătat că românii ar putea adopta poziţia slovacilor, care au spus "că şi ei pot să lucreze şi să consume la fel ca germanii".