Taranii care cresc porci in batatura nu mai au voie sa vanda carnea sau alte "roade" obtinute din taierea acestora. Pentru a-i vinde vii, ei trebuie sa-si faca microferme.
Potrivit Programului strategic privind monitorizarea, controlul si eradicarea pestei porcine clasice in Romania, elaborat de Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara (ANSVSA) si publicat in Monitorul Oficial la 12 decembrie 2006, taranii care cresc porci in batatura nu mai au voie sa vanda carnea sau alte "roade" obtinute din taierea lor. Cei care incalca aceasta regula risca sa fie amendati cu 5.000-10.000 de lei. AUTOCONSUM. In plus, Programul prevede ca gospodarii nu mai au voie sa vanda nici porci vii decat in anumite conditii. Astfel, ANSVSA a prevazut un sistem de crestere potrivit caruia taranii trebuie sa aleaga intre a-si declara gospodaria exploatatie nonprofesionala pentru consum familial sau exploatatie nonprofesionala - microferma comerciala. In prima categorie se incadreaza gospodariile in care exista pana la trei porci, exclusiv pentru ingrasat, destinate consumului familial. Cei care au o astfel de exploatatie nu au voie sa vanda nici carne de porc, nici godacul viu. Amenda este de 5.000-10.000 de lei pentru incalcarea primei interdictii si de 1.000-2.000 de lei noi in cazul celei de-a doua. PE PIATA. Cei care au insa mai multi porci si vor sa castige si un ban de pe urma lor trebuie sa se "privatizeze" si sa isi transforme "batatura" in exploatatie nonprofesionala - microferma comerciala. Conditii: sa aiba pana la 20 de porci, din care maximum doua scroafe pentru reproductie, sa fie autorizate sanitar-veterinar, identificate printr-un cod si inregistrate in baza de date a "autoritatilor competente". Doar asa porcii din gospodarie vor putea fi vanduti - vii - insa doar pe piata locala.Citește pe Antena3.ro