Funcţionarii publici se vor adresa instanţei pentru recuperarea primelor de vacanţă a căror acordare a fost amânată miercuri de Guvern.
După ce a tot ameninţat că în numele luptei cu criza va reduce aparatul bugetar, va tăia salariile "nesimţite" şi sporurile la fel de "nesimţite", Guvernul a luat miercuri taurul de coarne în lupta cu risipa şi a amânat plata primelor de vacanţă pentru "atunci când economia va permite acest lucru". Decizia a stârnit reacţii dure din partea sindicatelor care ameninţă cu tribunalul.
Sindicatul Naţional al Funcţionarilor Publici (SFNP) susţine că amânarea plăţii primelor de vacanţă este o dovadă de sfidare a legii şi va cere în instanţă recuperarea acestui drept. În plus, a început strângerea de semnături pentru deschiderea conflictului de muncă la nivelul administraţiei publice. "Nu sunt credibili ca să ceară aşa ceva.
N-au cheltuit banul public în mod corect. Ne vom judeca cu ei să ne recuperăm banii", a declarat şi Vasile Marica, preşedintele Alianţei "Sed Lex". Şi preşedintele "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, consideră decizia Executivului greşită: măsurile luate în timpul crizei nu ar trebui să ducă la scăderea nivelului de trai care atrage după sine şi scăderea consumului. BNS va acorda asistenţă membrilor de sindicat care vor acţiona în instanţă guvernul.
Numărul funcţionarilor care beneficiază în 2009 de dreptul la prime de vacanţă este de aproximativ 258.000 de persoane, respectiv magistraţi şi personal auxiliar din justiţie, funcţionari din autorităţile centrale şi locale, poliţişti.
O parte dintre ei şi-au încasat deja primele de vacanţă.
Citește pe Antena3.ro