x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Culmea agriculturii ECOLOGICE în România. Ministrul Fuia - şapte ani în slujba numărului unu mondial al organismelor modificate genetic

Culmea agriculturii ECOLOGICE în România. Ministrul Fuia - şapte ani în slujba numărului unu mondial al organismelor modificate genetic

de Elena Stan    |    09 Apr 2012   •   19:33
Culmea agriculturii ECOLOGICE în România. Ministrul Fuia - şapte ani în slujba numărului unu mondial al organismelor modificate genetic

Numirea lui Stelian Fuia la conducerea ministerului Agriculturii a starnit nemultumirea ecologistilor de la noi din tara. Motivul este unul cat se poate de simplu: incompatibilitatea. Ecologistii sustin ca Fuia nu ar trebui sa fie ministru deoarece, timp de sapte ani, a reprezentat interesele celui mai mare producator de organisme modificate genetic la nivel mondial, Monsanto.

"Stelian Fuia nu poate reprezenta interesele consumatorilor si producatorilor de la noi din tara deoarece sustine cultivarea organismelor modificate genetic. Cu siguranta nu poate reprezenta interesele micilor fermieri din moment ce a lucrat multi ani in cadrul companiei Monsanto, cel mai mare producator de OMG la nivel mondial', ne-a declarat Bogdan Buta, director executiv al Centrului de Informare asupra Organismelor Modificate Genetic, o organizatie non-guvernamentala din Cluj.

Nominalizarea lui Fuia la Agricultra a fost contestata inca de la inceput de Coalitia pentru Mediu din Romania, o organizatie care reuneste mai multe grupari ecologiste. Principalele motive de ingrijorare ale ecologistilor se refereau la indelungata cariera a lui Fuia in cadrul companiei Monsanto, implicarea personala in companii de agro- bussiness si la modul partinitor in care Stelian Fuia reprezinta interesele industriei producatoare de organism modificate genetic (OMG).

Premierul Razvan Mihai Ungureanu nu a dat curs cererii Coalitiei pentru Mediu care a solicitat retragerea sprijinului lui Stelian Fuia pentru functia de ministru. Astfel, Ungureanu l-a numit pe Fuia in functia de ministru al agriculturii fara a tine cont de trecutul lui la Monsanto.

"Ideea ca eu, ca ministru, sustin organismele modificate genetic, este o speculatie fara fundament cu realitatea - Romania respecta cadrul legal existent la nivel UE, privind OMG. Voi continua sa repet pana cand va intelege toata lumea: Romania va respecta in totalitate legislatia UE. OMG nu reprezinta o prioritate pentru MADR, si nici pentru mine ca ministru - una dintre prioritatile MADR este cresterea gradului de absorbtie a fondurilor europene', ne-a declarat Fuia.

Brusc, peste noapte, de cand a fost numit ministru al agriculturii, Fuia a uitat ca a lucrat sapte ani la Monsanto si s-a transformat intr-un sustinator al produselor bio. "De cand sunt ministru, am sustinut si am facut demersurile necesare ca Romania sa fie tara co-organizatoare la Targul International BioFach Nuremberg - Germania din 2013, de produse bio. Consider ca agricultura ecologica este un segment de piata foarte important, iar Romania isi poate dezvolta productia de produse ecologice', ne-a declarat Fuia.

Intrebat recent daca sustine cultivarea de organisme modificate genetic, Fuia s-a fofilat sa raspunda, declarand ca pozitia lui este una politica si nu ar fi bine sa exprime public ce simte.

Bogdan Buta sustine ca Fuia ar reprezenta in continuare interesele grupului american Monsanto. "Biroul Monsanto este la Ministerul Agriculturii. Monsanto este cel mai mare producator la nivel mondial de OMG iar prezenta lor ii distruge pe micii producatori locali. Agricultura sustenabila se poate face doar cu ajutorul producatorilor mici", a spus Bogdan Buta.

Folosirea organismelor modificate genetic este un subiect controversat printre agricultori, ecologisti si factorii de decizie. Opozantii OMG spun ca marile corporatii forteaza fermierii sa cumpere semintele la pachet cu pesticidele in fiecare an.


Am cultivat soia modificata genetic
In perioada 2004-2006 in Romania s-a cultivat soia modificata genetic, ajungand de la 5.523 de hectare cultivate in 2004 la 137.275,5 ha in 2006, potrivit infomg.ro. Odata cu intrarea in UE, in 2007, s-a interzis cultivarea de soia modificata genetic deoarece nu era autorizata pentru cultivare pe teritoriul UE, fiind considerata nefezabila din punct de vedere economic.

Surprinzator, in aprilie 2007, s-a aprobat tacit cultivarea in Romania a unui soi de porumb modificat genetic cu denumirea MON810 (ce apartine companiei Monsanto). Acesta era singurul OMG autorizat in UE, pe care Romania l-a autorizat automat. In Romania nu au fost efectuate studii de evaluare a porumbului modificat genetic pentru a se vedea care sunt efectele asupra mediului. "Incepand cu anul 2007, Romania s-a aliniat la acquis-ul comunitar, inclusiv in domeniul OMG, fermierii romani avand astfel posibilitatea cultivarii in scop comercial a porumbului modificat genetic MON 810, rezistent la Sfredelitorul porumbului, autorizat in UE inca din 1998. Precizez faptul ca acest eveniment de transformare, MON 810, confera doar rezistenta la daunarul mentionat si nu imbunatateste capacitatea de productie', ne-a explicat Stelian Fuia.

Sfredelitorul a atacat in vest
Cifrele oficiale arata ca suprafetele pe care a fost cultivat porumbul modificat genetic MON810 a cunoscut un boom in 2008, dupa care a scazut vizibil. "Suprafata cultivata cu porumb modificat genetic in Romania a scazut treptat in ultimii ani, pentru ca atacul Sfredelitorului porumbului nu s-a accentuat, cu exceptia unor zone din partea de vest a tarii', a spus Fuia. Astfel, in 2007 suprafata cultivata cu porumb modificat genetic a fost de 332,5 ha, in 2008 - 6130,44 h, in 2009 - 3243,52 ha, in 2010 - 822,6 ha, iar in 2011 – 588 ha. Porumbul modificat genetic MON810 este singura planta modificata genetic autorizata pentru cultivare in Romania. Acest porumb dezvolta toxine ce ataca un daunator al porumbului (viermele sfredelitor – Ostrinia Nubilialis) care nu reprezinta o problema in agricultura romaneasca. Drept urmare, porumbul modificat genetic nu are cautare in randul agricultorilor romani. Conform datelor oficiale, suprafetele de porumb modificat genetic au scazut drastic in ultimii ani.

Romanii nu vor sa consume OMG
Numeroase studii stiintifice vorbesc despre efectele negative ale OMG asupra sanatatii si mediului. State importante din UE au interzis cultivarea de OMG in baza acestor studii. Printre aceste state se numara Austria, Ungaria, Franta, Germania, Bulgaria, Luxemburg sI Grecia. Nici romanii nu doresc sa consume organisme modificate genetic. "Exista studii potrivit carora 78% dintre romani s-au declarat impotriva consumului de produse modificate genetic iar 81% doresc interzicerea OMG', ne-a explicat Buta.

×
Subiecte în articol: economia omg-uri stelian fuia