x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Curent din resturi

Curent din resturi

03 Sep 2007   •   00:00
Curent din resturi

Potenţialul de obţinere de energie din biomasă este foarte mare in ţara noastră, dar deocamdată nu există nici un proiect autorizat.

Romănia deţine un potenţial energetic ecologic uriaş, dar care deocamdată rămăne neexploatat. Cele 9,427 de milioane de hectare suprafaţă arabilă pot asigura materia primă pentru producerea de pelleţi din cereale sau rapiţă din care se obţine energie verde. Şi resturile rezultate in urma exploataţiilor forestiere sau chiar deşeurile (inclusiv cele menajere) pot fi folosite pentru obţinerea de energie prin ardere. Potrivit estimărilor Ministerului Mediului, biomasa ar putea acoperi 20% din producţia totală de energie primară a Romăniei sau 89% din căldura necesară incălzirii locuinţelor şi prepararea hranei in mediul rural. Cu toate acestea, reprezentanţii Autorităţii Naţionale de Reglementare in domeniul Energiei au precizat că incă nu există un proiect de producere de energie electrică din biomasă, care să fie autorizat şi la care să fie demarate procedurile. ANRE a primit totuşi o notificare din partea unei companii germane care doreşte să investească in acest sector, pentru producerea de pelleţi din cereale şi rapiţă. Aceştia se ard in centrale de energie in locul gazului metan sau al cărbunilor şi produc energie.


COSTURI. Deocamdată, investitorii se pare că se sperie de costurile ridicate atăt in ţara noastră, căt şi in Uniunea Europeană. Potrivit Strategiei Energetice Naţionale pe perioada 2007-2020, costul de producere a unui MWh generat din biomasă este intre 50 şi 275 de euro. De asemenea, arderea de deşeuri va duce la un cost pe MWh intre 25 şi 140 de euro, iar din arderea mixtă se obţine un MWh cu costuri intre 25 şi 110 euro. De asemenea, potrivit datelor Comisiei Europene, un MWh din biomasă costă puţin peste 200 de euro, in condiţiile unei amortizări in 15 ani a investiţiei făcute. Insă pe OPCOM, operatorul comercial al pieţei de energie, un MWh de energie se vinde cu circa 60 de euro, iar preţul certificatului verde care se obţine din producerea unui MWh "verde" este de maximum 42 de euro. Altfel spus, diferenţa de preţ intre căt il costă şi cu căt comercializează energia şi certificatul obţinut este de minimum 100 de euro, ceea ce face nerentabilă investiţia.


O altă problemă este procurarea materiei prime. Pentru producerea a 7.900.000 MWh pe an (căt produce o centrală nucleară cu puterea de 1.000 MW) ar trebui cultivate 250.000 de hectare cu grău, orz sau rapiţă şi care să aibă o foarte mare productivitate. Adică o suprafaţă de 2.500 de kilometri pătraţi, aproape jumătate din suprafaţa judeţului Olt, de exemplu, unul dintre judeţele cu mare productivitate agricolă.

×
Subiecte în articol: economic energie