x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Dacia are grijă de mediu

Dacia are grijă de mediu

25 Noi 2008   •   00:00

Culorilor în care ne-am obişnuit să vedem Dacia, albastru şi alb, le adăugăm şi verdele. Acest lucru a fost confirmat de Societé Générale de Surveillance România, care, în urma auditului efectuat recent, a acordat producătorului român de automobile recertificarea faptului că acţiunile derulate de Dacia în privinţa protecţiei mediului înconjurător corespund celor mai exigente standarde internaţionale. Certificatul ISO 14001, în versiunea sa cea mai recentă (2004), este valabil până în 2011.

“Protecţia mediului constituie una dintre priorităţile strategice ale Dacia, iar reînnoirea certificării recunoaşte nivelul de performanţă atins de Dacia în domeniul politicii de mediu”, declară Bernard Sonilhac, Director Tehnic al Uzinei de Vehicule Dacia. Potrivit acestuia, eforturile companiei de a reduce impactul activităţii industriale asupra mediului au început încă din 2000, iar în 2005 a fost obţinută prima certificare de mediu.

În perioada 2000-2008, la nivelul întregii platforme, au fost investite 13 milioane de euro pentru conservarea resurselor naturale, tratamentul apelor uzate, al solului, al aerului şi al deşeurilor rezultate în timpul procesului de fabricaţie. Astfel, 5,4 milioane au fost investite în tratarea apelor uzate, 1,7 milioane euro în protecţia solului, 2 milioane de euro în tratarea deşeurilor şi 1,9 milioane de euro în materie de resurse umane. Concret, datorită acestor investiţii, emisiile de CO2 de pe platforma Dacia au scăzut în ultimii şapte ani cu 86 la sută pentru fiecare vehicul fabricat, consumul de apă a scăzut cu 97,22 la sută, iar consumul de energie electrică a fost redus cu 86,57 la sută. În aceeaşi perioadă, cantitatea de deşeuri periculoase a fost diminuată cu 72,28 la sută.

Obţinerea dreptului de a purta marca “Eco 2” de către vehiculele Dacia, semnătura fiind lansată în cadrul Salonului de la Paris de anul acesta, este o dovadă în plus că producătorul autohton de automobile şi-a luat în serios angajamentele în privinţa protecţiei mediului înconjurător. Pentru a avea dreptul de a purta această semnătură, un vehicul Dacia trebuie să îndeplinească trei criterii: să aibă emisii de CO2 mai mici sau egale cu 140g/km, să fie produs într-o uzină certificată ISO 14001, iar 95% din masa vehiculului să poată fi valorificată prin reciclare la sfârşitul ciclului de viaţă. Această semnătură va fi aplicată la nivelul reţelei comerciale începând cu 2009.

Tot de anul viitor, Dacia Sandero şi Dacia Logan vor beneficia de motorizare pe bioetanol în varianta 1.6 MPI 90 CP E85, care reduce cu până la 70% emisiile de CO2. Dacia demonstrează astfel că o maşină cu impact redus asupra mediului înconjurător nu este neapărat şi inaccesibilă.

×
Subiecte în articol: economic Dacia