x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Daune - Asigurarile auto, mai scumpe cu 30%

Daune - Asigurarile auto, mai scumpe cu 30%

de Iohanna Onaca Purdea    |    23 Feb 2007   •   00:00
Daune - Asigurarile auto, mai scumpe cu 30%

Societatile de asigurari ar trebui sa scumpeasca primele la asigurarile auto in medie cu 30% pentru a acoperi cheltuielile din ce in ce mai mari pentru daune.

Tarifele la asigurarile auto, in special la CASCO, ar trebui majorate cu minimum 30% la nivelul pietei pentru a nu suferi pierderi, a afirmat Cristian Constantinescu, presedintele Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR). "Marea majoritate a service-urilor auto au anuntat ca vor majora, nu mai tarziu de 1 martie, preturile la reparatii. Piata asigurarilor nu are de unde sa acopere aceste costuri decat din prime", a spus Constantinescu.

CALCUL. De exemplu, pentru o masina Dacia Logan in valoare de 10.000 de euro, achizitionata in februarie 2007, se plateste in prezent o asigurare CASCO in jur de 450 de euro pe an, pentru o suma asigurata de 8.500 de euro. Daca asiguratorul va scumpi tariful cu 30%, valoarea politei anuale va creste cu 135 de euro, iar posesorul masinii va plati in jur de 580 de euro pe an.

PIATA. Piata asigurarilor a crescut cu 33% anul trecut, la peste 1,6 miliarde de euro, potrivit Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor. Despagubirile platite s-au ridicat in 2006 la peste 740 milioane de euro, cu 43% mai mult fata de anul precedent. "Segmentul asigurarilor de viata a avansat anul trecut cu 13%, la 300 milioane de euro. Penetrarea acestui segment de asigurari in produsul intern brut al Romaniei a fost de 0,4% anul trecut, sub indicele din statele europene dezvoltate, care inregistreaza o rata de penetrare de 5%", a spus Bram Boon, directorul general al ING Asigurari de Viata. El estimeaza ca piata asigurarilor de viata se va tripla pana in anul 2010.

Ponderea persoanelor care si-au asigurat casele a urcat anul trecut la 12,8% de la 7% in 2003, potrivit unui sondaj Insomar. Totodata, 60% dintre persoanele chestionate sunt de acord cu introducerea obligativitatii asigurarii locuintelor, fata de 38% in 2003. Si ponderea celor care detin o asigurare de viata a crescut la 12%, comparativ cu 8% in 2003.

×
Subiecte în articol: economic