x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Despăgubiri cu intărziere

Despăgubiri cu intărziere

de Elena Stan    |    16 Noi 2007   •   00:00
Despăgubiri cu intărziere
Sursa foto: Marin Raica/

Foştii proprietari cărora nu li se mai pot restitui in natură averile confiscate vor avea banii in cont pănă de Crăciun. Deşi plăţile ar fi trebuit să inceapă de ieri, Ministerul Finanţelor a uitat să vireze banii la timp.


Foştii proprietari cărora nu li se mai pot restitui in natură averile confiscate vor avea banii in cont pănă de Crăciun. Deşi plăţile ar fi trebuit să inceapă de ieri, Ministerul Finanţelor a uitat să vireze banii la timp.


Ministerul Finanţelor nu a virat la timp suma promisă pentru despăgubirea foştilor proprietari in contul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP). "Aproximativ 1.400 de foşti proprietari de imobile deposedaţi in timpul regimului comunist vor primi de la 15 noiembrie despăgubiri in valoare maximă de 500.000 de lei", declara in urmă cu căteva săptămăni Varujan Vosganian, ministrul Finanţelor. Foştii proprietari, care au depus dosarele la ANRP, au aşteptat ieri in zadar să-şi primească banii. "De abia de săptămăna viitoare incepem plăţile. Avem promisiunea că Finanţele vor vira banii in contul nostru pănă atunci. Conform Ordonanţei 81/2007, Autoritatea are obligaţia ca in 15 zile de la intrarea banilor in cont să inceapă plăţile", a explicat Mihnea Iuoraş, vicepreşedinte al ANRP.


BANI. "In prezent trebuie să primim dividendele pe anul 2006, sumă care se ridică la valoarea de 30 de milioane de lei, precum şi banii acordaţi de la bugetul de stat prin ordonanţă de urgenţă a Guvernului, respectiv 33 de milioane de lei. Am mai solicitat Ministerului Finanţelor incă 70 de milioane de lei, pe care sperăm să-i primim la rectificarea bugetară de luni (n.r. - 19 noiembrie). In plus, sumele pentru acordarea despăgubirilor pentru anul viitor sperăm să fie mai mari", a explicat Mihnea Iuoraş.


Autorităţile speră ca pănă de Sărbătorile de iarnă o bună parte din foştii proprietari, care au ales să-şi primească despăgubirea in bani, să aibă banii in cont. "Suma de 63 de milioane de lei (n.r. - circa 18,5 milioane de euro), de care suntem siguri că va intra in contul ANRP săptămăna viitoare, ajunge pentru a rezolva minim 1.500 de dosare din cele 1.722. In plus, dacă mai primim bani la rectificarea bugetară, sperăm să soluţionăm mult mai multe dosare pănă la sfărşitul anului", spune Iuoraş.


DESPÃ...GUBIRI. Pănă ieri au fost depuse la sediul ANRP 1.722 de dosare. Valoarea despăgubirilor in bani este de 195,2 milioane de lei (circa 58 de milioane de euro), iar valoarea despăgubirilor acordate in acţiuni este de 1,25 miliarde de lei (365 de milioane euro). "Din totalul dosarelor primite pănă in prezent la ANRP, şi din căte am apucat să văd, majoritatea sunt pentru sume mai mici de 250.000 de lei, ceea ce inseamnă că vor primi banii intr-o singură tranşă", a explicat Anamaria Valica, directorul Direcţiei Coordonare pentru aplicarea Legii 10 din cadrul ANRP. "Pentru Fondul Proprietatea avem 37.000 de dosare, din care au fost analizate numai 6.000. Pentru a putea opta pentru despăgubirea in bani sau acţiuni sau şi una, şi alta, dacă suma este mai mare de 500.000 de lei, fostul proprietar trebuie să fie in posesia Titlului de despăgubire. Pănă acum au fost emise doar 4.000 de titluri de despăgubire", a spus Valica.


Dividende

Un număr de 191 de acţionari, persoane fizice la societăţile din portofoliul Fondului Proprietatea, a primit in primele două săptămăni din noiembrie dividende in valoare de 31,5 milioane de lei, reprezentănd 98% din total. Sumele alocate acţionarului majoritar, statul romăn, au insumat 28,79 milioane de lei. Sumele au fost distribuite fie prin unităţile CEC, fie, la cerere, in conturile alese de acţionari.

×
Subiecte în articol: pană economic milioane banii