x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Dezvoltarea turistică de la Sulina, în vizorul CE

Dezvoltarea turistică de la Sulina, în vizorul CE

de Elena Stan    |    27 Ian 2011   •   20:31

România riscă să ajungă la Curtea Europeană de Justiţie din cauza dezvoltării turistice din zona Sulina şi Delta Dunării, realizată sub oblăduirea Elenei Udrea, ministrul Turismului. Comisia ne-a transmis ieri un aviz motivat, în conformitate cu procedurile de încălcare a dreptului Uniunii Europene, prin care solicită României să se ocupe de aspectele necores­punzătoare ale protecţiei mediului natural din zona Sulinei şi a Deltei Dunării, potrivit Agerpres.

CE este preocupată de procedurile deficitare de evaluare a impactului potenţial al dezvoltării turismului din această zonă, una dintre cele mai importante zone umede ale Europei, care face parte din reţeaua Natura 2000. Dacă în termen de două luni autorităţile nu informează Comisia cu privire la măsurile luate în vederea asigurării respectării legislaţiei UE în materie, Comisia poate transmite cauza Curţii Europene de Justiţie. Autorităţile române au autorizat un proiect de dezvoltare a unor obiective turistice în Delta Dunării, pe coasta română a Mării Negre. Proiectul de dezvoltare a plajei Sulina vizează construirea unor spaţii recreative, a unui punct de prim ajutor şi a unei infrastructuri de comunicaţii într-o zonă care face parte din reţeaua Natura 2000 şi care este protejată în temeiul directivei Păsări şi al directivei Habitate.

Comisia a constatat existenţa unor deficienţe ale studiului de impact asupra me­diului efectuat în scopul evaluării po­ten­ţialelor efecte negative ale proiectului asupra habitatelor şi speciilor locale de păsări. Comisia este de părere că lucrările vor avea un efect negativ asupra unui număr de habitate şi specii protejate. Acest tip de proiecte este permis în perimetrul reţelei Natura 2000 numai dacă există certitudinea că nu va afecta negativ integritatea sitului respectiv sau dacă prezintă un interes public preponderent, caz în care trebuie să se ia măsuri compensatorii.

×
Subiecte în articol: economia