Mai exact, 23 dintr-un total de 65 de industrii au reuşit această performanţă ce a fost calculată pe baza CAEN-urilor raportate de companii şi a rezultatelor financiare depuse de acestea pe ultimii ani.
Sănătate şi asistenţă socială, activităţi veterinare, industrie alimentară şi poştă şi curierat sunt doar câteva dintre domeniile care s-au dovedit a fi adevăraţi piloni de sprijin pentru economie în timpul crizei sanitare care a dat peste cap o lume întreagă.
Interesant de observat este faptul că domeniile sunt foarte diverse, pe listă regăsindu-se atât sectoare-cheie, de foarte mari dimensiuni din punctul de vedere al cifrei de afaceri şi al numărului de angajaţi - precum comerţ (atât cu amănuntul - de alimente sau bunuri nealimentare, cât şi cu ridicata) ori construcţii - dar şi industrii a căror importanţă nu e dată de cifre doar, cât de ce reprezintă ele pentru economie.
Alte activităţi ştiinţifice şi tehnice sau cercetare-dezvoltare se găsesc printre cele 23 de domenii care au crescut în fiecare din ultimii doi ani. În afară de cele două, pe listă îşi găsesc loc şi serviciile informatice, un sector mare, care creşte constant şi care asigură României unul dintre puţinele sale excedente comerciale.
Aceste trei exemple demonstrează nu doar că economia locală e pe plus, dar devine tot mai complexă. Creşterea accelerată a unor domenii cu valoarea adăugată brută mare duce în timp la o dezvoltare sustenabilă şi la un nivel de trai mai bun.
În total, cele 23 de industrii care au stat în picioare în pandemie adună peste 410.000 de firme, cu afaceri de 1.100 mld. lei şi 2 milioane de salariaţi. Ţinând cont că tot mediul de business românesc a raportat afaceri de puţin sub 2.000 de miliarde de lei în 2021, rezultă că afacerile active în unul dintre cele 23 de sectoare au contribuit cu mai bine de jumătate la total. Ponderea se păstrează şi la număr de firme şi la număr de salariaţi, deci putem spune că o treime din sectoarele din economie ţin în spate mai bine de 50% din mediul de business.
(sursa: Mediafax)