Autoritățile italiene au emis o atenţionare prin sistemul rapid de alertă al Comisiei Europene, pentru retragerea brânzei Brădet de la vânzare după ce un copil român a fost infestat cu E.coli şi a ajuns la spital, în Florenţa, cu sindrom hemolitic uremic. Ulterior, italienii au revenit pe sistemul electronic de alertă şi au băgat, la grămadă, toată brânza de oaie de proveniență românească. După ce răul a fost făcut, italienii au admis că, din eroare, a fost menționată o brânză provenită de la SC Brădet, produsă din lapte de oaie, în loc de brânză produsă din lapte de vacă. Exportatorii au fost primii care au sesizat pericolul şi preț de câteva ore, până s-a clarificat problema, tot mediul de afaceri din sectorul alimentar a fost în derivă. Potrivit europarlamentarului Laurențiu Rebega, din graba cu care italienii au aruncat pata pe toată brânza românească transpare intenția de a scăpa de concurența producătorilor noştri.
România produce 200.000 de tone de brânză de oaie anual, din care 80.000 merg la export.