x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie E.ON Gaz: Gazele ar trebui să se scumpească cu 19%

E.ON Gaz: Gazele ar trebui să se scumpească cu 19%

08 Apr 2008   •   00:00

Gazele naturale ar trebui să se scumpească cu 19% de la 1 iulie, potrivit lui Achim Saul, preşedintele Consiliului de Administraţie al E.ON Gaz România



Gazele naturale ar trebui să se scumpească cu 19% de la 1 iulie, potrivit lui Achim Saul, preşedintele Consiliului de Administraţie al E.ON Gaz România. Majorarea este necesară furnizorului de gaze din cauza amânării scumpirii cu 12% de la 1 aprilie şi din cauză că majorarea cu 8,5% din februarie a fost insuficientă pentru a acoperi costurile cu gazele de import. Saul a mai spus că oricum majorarea de la 1 februarie a fost făcută prea tîrziu, şi prin amînarea din aprilie,  Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie va crea companiei pierderi de 45 milioane de lei. Potrivit estimărilor companiei preţul gazelor de import va ajunge de la 370 dolari în prezent pe mia de metri cubi la 470 dolari în trimestrul al treilea şi la 480 dolari în trimestrul patru din cauza preţurilor mari ale ţiţeiului pe plan internaţional. La momentul actual România importă circa 40% din consumul intern de 18 miliarde de metri cubi.
Oficialii E.ON spun că dacă nu se va acorda majorarea de 19% în iulie, compania va întrerupe furnizarea de gaze la clienţi, fiind vizate în primul rând circa 100 de companii care totaliează la E.ON Gaz România datorii de aproape 100 de milioane de lei.
Potrivit E.ON Gaz, compania monitorizează toate societăţile datornice, între care cele mai multe sunt centralele electro-termice (CET) care produc energia termică furnizată în sistemele centralizate din marile oraşe. Conform lui Saul, o altă consecinţă ar fi reducerea cantităţilor înmagazinate în depozite subterane pentru iarna viitoare.

×
Subiecte în articol: economic