x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Efectele crizei: Filarmonica din Belgrad vrea să cânte la nunţi şi funeralii

Efectele crizei: Filarmonica din Belgrad vrea să cânte la nunţi şi funeralii

16 Iun 2009   •   00:00

Afectată de criza economică, orchestra Filarmonicii din Serbia, a cerut ajutor iubitorilor muzicii clasice, informează ziarul britanic Financial Times.

''Orchestra naţională a Filarmonicii, care are o tradiţie de 85 de ani şi un repertoriu bogat, poate cânta acum la dvs acasă contra unui onorariu rezonabil'', se spune într-un anunţ publicitar de autoparodiere. Cei 96 de interpreţi profesionişti vizează angajări pentru ''nunţi, funeralii, botezuri, aniversări, divorţuri, onomastici şi inaugurări. Avem hainele potrivite pentru toate ocaziile'', se mai spune în anunţ.

Peste tot în lume, din SUA şi până în Japonia, muzica clasică se confruntă cu restricţii financiare. Filarmonica din Belgrad a adoptat o tactică neobişnuită pentru a supravieţui. După ce a trecut printr-un deceniu de războaie şi sancţiuni, fosta Filarmonică şi-a revenit după ''revoluţia democratică'' din octombrie 2000 din Serbia. Ivan Tasovac, directorul numit în anul următor, a adus muzicieni tineri, formaţi în străinătate şi a încercat să atragă dirijori şi solişti internaţionali de primă mărime, potrivit Agerpres.

Dar creşterea costurilor vieţii, îmbinată cu salariile mici a făcut ca standardele de trai ale muzicienilor să nu ajungă practic niciodată la nivelul de dinainte de război. ''Sunt muzicieni care interpretează muzică clasică dar care sunt siliţi să se autoîntreţină cântând prin nightclub-uri, sau în formaţii vulgare de muzică folk-pop'', a spus Tasovac.

BUGET TĂIAT DE FMI

Filarmonica depinde de stat pentru suma de aproximativ 1,5 milioane de euro pe an, incluzând suma de 225.000 de euro din partea Ministerului Culturii pentru programele de concert. Guvernul sârb a alocat iniţial aproximativ 73 de milioane de euro, sau 1% din bugetul Serbiei, pentru activităţi culturale, anul acesta. Dar Fondul Monetar Internaţional /FMI/ a insistat asupra strângerii curelei în continuare, reducând suma la 56 de milioane de euro. Tasovac, nemulţumit, a demisionat două luni mai târziu, deşi a rămas practic ''în capacitate tehnică''. Anunţul său publicitar de a angaja orchestra cu anumite ocazii pentru a face rost de bani - pe care ziare venite în sprijin l-au publicat gratuit - este ultima lovitură din disputa care îl opune ministrului.

Găselniţa publicitară a arătat ''cât de importantă este Filarmonica din Belgrad'', a relevat Tasovac. El spune că guvernul trebuie să-şi stabilească priorităţile. ''Vreţi o instituţie naţională puternică sau vreţi o Euroviziune sau Universiadă /jocuri studenţeşti/''?, a subliniat el.

 

×
Subiecte în articol: economic