x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Eficienţa energetică nu e promovată

Eficienţa energetică nu e promovată

01 Feb 2008   •   00:00

Eficinţa energetică nu este susţinută îndeajuns în statele Uniunii Europene, potrivit Parlamentului European. Acesta a precizat într-un comunicat că sprijină planurile Comisiei Europene de creştere a eficienţei energetice cu 20% până în 2020, însă deplângelipsa de măsuri concrete care să fie luate de statele membre.



Eficinţa energetică nu este susţinută îndeajuns în statele Uniunii Europene, potrivit Parlamentului European. Acesta a precizat într-un comunicat că sprijină planurile Comisiei Europene de creştere a eficienţei energetice cu 20% până în 2020, însă deplângelipsa de măsuri concrete care să fie luate de statele membre. Parlamentul european a adoptat joi raportul realizat de Fiona Hall, cu 592 de voturi “pentru”, 26 “împotrivă” şi 30 de abţineri. PE consideră că proiectul Comisiei este “realizabil din punct de vedere economic şi tehnic”, însă dezaprobă faptul că multe guverne ale statelor UE nu au transpus complet în legislaţia internă dispoziţiile privind eficienţa energetică. Raportul Hall menţionează că în ciuda nenumăratelor discursuri privind schimbările climatice, există o lipsă considerabilă chiar de explicaţii simple în privinţa unor situaţii ce pot apărea brusc. Sunt date ca exemple cazurile de defectare a aparatelor electromenajere, sau cazurile de schimbarte a domiciliului. Deputaţii europeni cred că neglijarea nevoilor practice ale cetăţenilor duce la subminarea proiectelor de eficienţă energetică. Parlamentarii mai cer Comisiei să ridice de la 3% la minimum 5% proporţia finanţării prin fonduri structurale şi de coeziune care ar trebui alocate îmbunătăţirii eficienţei energetice în locuinţele existente şi să încurajeze statele membre să le utilizeze într-o măsură cât mai mare în acest scop. De asemenea, se mai încurajează autorităţile regionale şi locale să încheie agenţiile regionale pentru energie.
Şi România s-a angajat în lupta pentru creşterea eficienţei energetice prin clasificarea produselor electronice în funcţie de consumul efectuat, obligativitatea introducerii unui procent de biocombustibili în carburanţi şi prin izolarea energetică a clădirilor.

×
Subiecte în articol: economic