x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Euro ar putea ajunge curând la 4,15 lei

Euro ar putea ajunge curând la 4,15 lei

28 Feb 2011   •   15:11

Leul s-a apreciat de la începutul acestui an cu 1,17% pe fondul datelor pozitive legate de performanţa economică a României şi ar putea ajunge în curând la o paritate de 4,15 unităţi pentru un euro, potrivit firmei de brokeraj XTB Brokers.

Leul a recuperat o parte din decalajul înregistrat faţă de alte monede din regiune. Moneda naţională rămâne însă în urmă în ceea ce priveşte recuperarea deprecierii marcate de la începutul crizei. Totuşi, nivelul de 4,20 Lei pentru un Euro poate fi un suport pe termen scurt: testarea pragului de 4,15 Lei pentru un Euro este foarte posibilă în viitorul apropiat, se arată într-un comunicat al companiei remis redacţiei.

Aprecierea se bazează pe datele pozitive furnizate recent de Institutul Naţional de Statistică (INS): economia s-a contractat cu doar 1,2% în 2010 faţă de estimările de 2% şi saltul neaşteptat de 0,1% din ultimul trimestru al anului trecut faţă de cel anterior.

Pentru acest an, XTB Brokers estimează o creştere economică a României de 1,5 – 1,8% dacă vom avea un an agricol bun. Firma mai notează că există unele bănuieli că BNR a intervenit pe piaţă pentru aprecierea leului pentru ca bunurile importate în euro sau dolari să nu se scumpească.

« Performanţa mai bună a economiei în trimestrul al patrulea a dat un semnal pentru o mişcare favorabilă a Leului, deşi există unele bănuieli că şi BNR ar fi putut sprijini această tendinţă, întărirea Leului fiind benefică din perspectiva BNR pentru limitarea presiunilor inflaţioniste », a arătat Victor Safta, directorul general al X-Trade Brokers.

Dacă zlotul polonez şi coroana cehă sunt cu peste 20% mai puternice faţă de minimele crizei financiare, leul abia a recuperat abia 5%. De la începutul anului, forintul maghiar s-a întărit cu 1,89% în faţa euro iar coroana cehă cu 2,27%, în timp ce Zlotul s-a depreciat cu 3,1%.

×
Subiecte în articol: curs valutar euro estimare leu