x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Euro se apropie de paritatea cu dolarul, influențat de evoluțiile de pe piața gazelor

Euro se apropie de paritatea cu dolarul, influențat de evoluțiile de pe piața gazelor

11 Iul 2022   •   16:00
Euro se apropie de paritatea cu dolarul, influențat de evoluțiile de pe piața gazelor

Euro s-a apropiat luni de paritate față de dolar, în condițiile în care cea mai mare conductă care transportă gaze rusești către Germania a intrat în mentenanță anuală, urmând ca fluxurile să fie oprite timp de 10 zile, relatează Reuters.

Investitorii sunt îngrijorați că oprirea ar putea fi prelungită din cauza războiului din Ucraina, ceea ce ar putea restricționa și mai mult aprovizionarea cu gaze a Europei și ar putea duce economia zonei euro în recesiune.

Moneda unică a scăzut cu 0,8%, la 1,0105 dolari, în urma câștigurilor ample ale dolarului, pe măsură ce aversiunea față de risc a cuprins investitorii.

Moneda europeană a căzut vineri până în pragul parității, la 1,0072 dolari, după publicarea unei indicatori economici mai mari decât se preconiza pentru luna iunie în Statele Unite.

Dolarul a urcat la un maxim al ultimilor 24 de ani față de yen, după ce rezultatele bune obținute de coaliția conservatoare de guvernământ din Japonia în alegeri nu au indicat nicio schimbare în privința politicilor monetare relaxate. Dolarul a ajuns la 137,28 yeni în tranzacțiile de dimineață, cel mai ferm de la sfârșitul anului 1998. Ultima dată a fost în creștere cu 0,7% la 136,07.

Așteptările privind inflația din SUA pentru luna iunie vor susține pariurile pe creșterea agresivă a dobânzii de către Rezerva Federală și ar putea propulsa dolarul mai sus. Un sondaj Reuters se așteaptă la o inflație de 8,8%, un nou maxim al ultimilor 40 de ani, față de 8,6% în iunie.

Celălalt eveniment economic principal din această săptămână sunt datele privind PIB-ul chinez pentru trimestrul al doilea, vineri, investitorii urmărind semnele privind cât de puternic a fost afectată economia de blocajele COVID-19.

Criptomonedele sunt pe minus, Bitcoin menținându-se în jurul nivelului de 20.000 de dolari.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: euro