x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ce se întâmplă cu facturile românilor de la 1 aprilie

Ce se întâmplă cu facturile românilor de la 1 aprilie

de Redacția Jurnalul    |    24 Mar 2024   •   12:40
Ce se întâmplă cu facturile românilor de la 1 aprilie

Ordonanța care stabilește noi plafoane pentru companiile din energie a fost pusă în dezbatere de către ministerul Energiei, însă nu a ajuns încă pe masa Executivului.

Ordonanța care stabilește noi plafoane pentru companiile din energie a fost pusă în dezbatere, însă nu a ajuns încă pe masa Executivului.

După ce prețurile la gaze și energie au scăzut, Executivul a dat asigurări că vor scădea și facturile pe care le plătesc românii.

Deși ordonanța care stabilește noi plafoane pentru companiile din energie și gaze a fost pusă în dezbatere, ea nu a ajuns în guvern pentru adoptare.

Această ordonanță pregătită de ministerul Energiei spune că producătorii de energie vor putea să vândă electricitatea la 400 de lei pe megawatt/ oră, cu 50 de lei mai ieftin decât prețul practicat în prezent.

Dacă ne uităm la companiile care extrag gaze, acestea le vor putea vinde la 120 de lei megawatt/ oră, cu 30 de lei mai ieftin decât în prezent.

Aceste schimbări, spun analiștii, nu se vor vedea automat și în prețul facturilor pe care le plătesc românii, asta pentru că deși se modifică plafoanele pentru firme, plafoanele pentru populație rămân similare.

Aceste noi prețuri ar urma să intre în vigoare de la 1 aprilie dacă ordonanța va fi adoptată de Guvern în timp util.

Totodată, în această ordonanță, Guvernul spune că în situația în care vom asista la o degradare a situației de securitate din regiune, Executivul va putea să intervină și să modifice prețul gazelor prin hotărâre de Guvern.

Totodată, prin acest act pus în dezbatere, Guvernul anunță că schema de compensare și plafonare expiră pe 26 aprilie, iar începând din acel moment, românii nu mai beneficiază de sprijin pentru plata facturilor, excepție vor face doar consumatorii vulnerabili.

×
Subiecte în articol: facturile românilor 1 aprilie