x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Faliment sau reorganizare la Rafo

Faliment sau reorganizare la Rafo

28 Apr 2004   •   00:00

Soarta Rafo va fi decisa astazi la tribunalul din Bacau. Instanta are de ales intre recuperarea datoriilor de 7.300 de miliarde lei la buget sau un cadou facut clanului Iacobov prin conversia datoriei in actiuni pasate statului

DANIELA IVAN

Astazi se va judeca la tribunalul din Bacau soarta rafinariei Rafo. Instanta va hotari falimentul sau reorganizarea judiciara. Sunt in joc 7.673 miliarde de lei (peste 220 milioane de dolari), bani pe care Finantele trebuie sa-i recupereze.

La tribunalul din Bacau exista doua cereri privind soarta rafinariei Rafo. Una depusa de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) prin Directia Generala a Finantelor Publice Bacau, care cere falimentul rafinariei. Ea a fost depusa pe data de 31 martie 2004. Cea de-a doua solicitare apartine Balkan Petroleum, actionarul majoritar de la Rafo, care vrea reorganizarea judiciara a rafinariei prin conversia datoriilor in actiuni. Miza acestor procese este foarte mare si anume recuperarea de catre ANAF a 7.673 miliarde de lei, bani care ar fi trebuit sa alimenteze bugetul public.

INGINERIE FINANCIARA. Planul managerilor de la Balkan Petroleum se bazeaza pe crearea unei companii-gigant, denumita „Compania Moldova", formata din Rafo, Uton, Carom si Solventul (ultimele trei controlate de omul de afaceri Ovidiu Tender). In contul datoriilor Rafo, statul urmeaza sa devina actionar la aceasta noua societate, iar firma Balkan Petroleum sa primeasca dreptul de rascumparare a actiunilor de la stat. In ultima instanta, aceasta solicitare echivaleaza cu o megainginerie financiara, deoarece nu exista nici o garantie ca datoriile Rafo vor fi recuperate, ci pare mai degraba o rostogolire a lor. Mai ales ca cei care o solicita aceasta facilitate sunt chiar cei care au adus in sapa de lemn rafinaria.

SECHESSTRU. Neculaie Plaiasu, secretar de stat in Ministerul Finantelor Publice si seful ANAF, a declarat ca asteapta decizia instantei. In functie de hotararea pe care tribunalul o va lua, faliment sau reorganizare juridiciara, se va merge la masa credala pentru impartirea patrimoniului rafinariei si recuperarea datoriilor de catre creditori sau se va aproba un program de reorganizare care trebuie acceptat de catre toti creditorii. Intre timp, ANAF a recuperat o parte infima din datorii prin vanzarea unor terenuri pe care Rafo le-a detinut in Ramnicu-Valcea. „Am indisponibilizat partile sociale de la Hotelul Sport din Onesti si de la Hotelului Scandinavia din statiunea Mamaia pentru a nu fi vandute pana la decizia instantei", a declarat Plaiasu.

Ce inseamna 7.673 miliarde de lei

Scaparea de faliment a Rafo inseamna aruncarea in spinarea contribuabililor a celor 7.300 de miliarde de lei. Adica peste 220 de milioane de dolari, bani care ar fi trebuit sa alimenteze bugetul public sunt facuti uitati pentru prosperitatea domului Iacubov si a grupului de interese care il sprijina. Prin aceasta manevra, fiecare cetatean al Romaniei este obligat sa scoata din buzunar 10 dolari ca sa poata sa tina in picioare rafinaria. Si toate acestea se intampla in timp ce FMI si Uniunea Europeana ne cer reducerea arieratelor si a datoriilor pe care firmele le au catre stat.
×
Subiecte în articol: economic rafo