x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Favoritul crizei îşi pierde facilităţile

Favoritul crizei îşi pierde facilităţile

06 Aug 2010   •   00:00
Favoritul crizei îşi pierde facilităţile
Sursa foto: Lucian Tudose/Agerpres

Ioan Niculaie, patronul InterAgro, este pe cale de a pierde facilităţile obţinute la începutul anului trecut prin care a primit în total subvenţii în valoare de 100 de milioane de dolari, după ce a anunţat că îşi va muta afacerile în Bulgaria, să plătească o cotă unică de 10%. Preşedintele Traian Băsescu l-a criticat virulent într-un interviu acordat TVR pe miliardarul român, întrebându-l dacă "va pleca cu gazele ieftine în Bulgaria".



"Am văzut un domn zilele trecute. El se numeşte Niculaie, un domn de pe la Braşov, miliardarul, care spunea că el se mută în Bulgaria, că sunt impozitele mai mici, că e 10% cota unică. Trebuie să ai un tupeu extraordinar să faci astfel de afirmaţii. Bine, domnule Niculaie, dar de câţi ani primeşti gaze la preţ mai mic, nu ţi-e ruşine? Te duci cu tot cu gaze ieftine în Bulgaria? Acolo o să plăteşti 380 de dolari pe metru cub", a spus Băsescu.

Băsescu i-a confundat pe Ioan Neculae, din Braşov, patronul uzinelor Roman şi care nu a primit subvenţiile la care se referă preşedintele, cu Ioan Niculaie, patronul InterAgro. Acesta a primit din luna mai 2009 numai gaze naturale din producţia internă pentru combinatele sale chimice de îngrăşăminte.

Numai că până atunci combinatele lui Niculaie luau gaze la preţ de coş, ca toţi consumatorii din România, adăugând şi importurile. Între timp, gazul de import s-a scumpit din cauza creşterii preţului la barilul de ţiţei, ajungând să coste dublu faţă de cel de producţie Romgaz, 330 de dolari pe mia de metri cubi faţă de 165 de dolari. Însă grupul său primeşte de la Romgaz marfă cu discount de 30%, astfel că plăteşte pe mia de metri cubi în jur de 120 de dolari. Concomitent, 70% din producţia de îngrăşăminte este exportată la un preţ mai mic. Analizele apărute în presă până acum estimează echivalentul gazelor primite de Niculaie la 100 de milioane de dolari. Raportând la o pensie medie de 674 de lei (204 dolari), suma înseamnă 490.000 de pensii. Jurnalul Naţional a calculat că lunar îi rămân în buzunare lui Niculaie 4-5 milioane de euro numai din această măsură.

Gândită iniţial numai pe trei luni, măsura luată de Guvernul Boc trebuia să salveze industriile chimică şi energetică. Numai că în Parlament măsura a fost extinsă cu încă un an şi urmează să expire în luna octombrie a acestui an. Între timp, InterAgro a realizat un proiect de lege prin care gazele naturale consumate în procesul realizării de îngrăşăminte să fie considerate materie primă şi să fie vândute la preţ de producţie. Tot între timp, afaceristul pe spinarea poporului a anunţat că vrea să îşi mute sediul social al InterAgro în Bulgaria, unde există o cotă unică de 10%, faţă de cei 16% din România, şi să plătească în ţara noastră doar impozitul pe terenuri şi clădiri.

"Nu mă surprind măsurile luate aproape zilnic de Guvern. Vreau să-mi mut din septembrie sediul social al companiei Interagro în Bulgaria. Până atunci, toată legislaţia va fi tradusă în bulgară şi vom căuta un sediu. Prefer să dau 10% cotă unică şi să plătesc impozitele statului bulgar şi aici să dau doar impozitul pe teren şi clădiri. M-am săturat de măsurile luate de Guvern, dar şi de agresiunea fantastică a serviciilor secrete împotriva oamenilor de afaceri. Nu mai vreau să fiu ascultat la orice oră din zi şi din noapte doar pentru că sunt antreprenor roman", declara Ioan Niculaie la 27 iulie în Ziarul Financiar. Ieri miliardarul preciza că va cere să fie primit de şeful statului pentru a-i explica de ce este nemulţumit. Conform Hotnews.ro, de data aceasta Niculaie invocă "prigoana împotriva oamenilor de afaceri români".

InterAgro a înregistrat în 2009 pierderi de 57,6 milioane de lei faţă de un profit de 61,6 milioane de lei în 2008. Afacerile companiei s-au prăbuşit cu de la 2 miliarde de lei la 1,3 miliarde de lei.
Nu este prima oară când Niculaie ameninţă statul. La începutul anului trecut anunţa că va închide combinatele chimice şi va trimite cei 7.000 de salariaţi în şomaj. De asemenea, în 2008, a obţinut de la Varujan Vosganian, ministrul Economiei de atunci, un discount de 40 de dolari la preţul gazelor.
De facilitatea privind consumatorii întreruptibili beneficiază şi combinatul Azomureş şi producătorul de energie termică al Capitalei, ELCEN.

×
Subiecte în articol: economic