Agenţia de evaluare financiară Fitch a modificat în scădere ratingul grupului ArcelorMittal, prezent şi în România, ca urmare a efectelor negative ale crizei economice mondiale asupra rezultatelor operaţionale ale celui mai mare producător de oţel din lume.
Fitch a coborât calificativul ArcelorMittal pentru credite pe termen lung de la "BBB+" la "BBB", cu perspectivă stabilă, şi a confirmat ratingul de emitent pe termen scurt al grupului la "F2", se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară.
Totodată, Fitch a renunţat la monitorizarea cu implicaţii negative pentru toate calificativele ArcelorMittal.
"Modificarea ratingului reflectă impactul negativ semnificativ pe care recesiunea economică mondială o va avea asupra performanţelor operaţionale ale ArcelorMittal. Fitch se aşteaptă la o scădere de 15-20% a pieţei oţelului în 2009, comparativ cu 2008, şi la o recuperare ulterioară dificilă", se arată în comunicat.
La reducerea calificativului, specialiştii Fitch au avut în vedere efectul întârzierii reducerii stocurilor de oţel în SUA şi Europa asupra preţului şi producţiei, dar şi recuperarea cererii în 2009.
Fitch se aşteaptă ca reducerea stocurilor excesive din SUA să nu se încheie decât spre sfârşitul trimestrului al doilea, sau începutul celui de-al treilea, în timp ce în Europa procesul ar urma să dureze până spre finalul anului.
Conducerea ArcelorMittal a reacţionat rapid şi adecvat situaţiei dificile, prin reduceri masive de producţie până la un nivel de 50-55% al utilizării capacităţii, diminuarea temporară sau permanentă a unor costuri, respectiv a investiţiilor şi dividendelor.
Măsurile conducerii nu vor compensa în întregime impactul scăderii producţiei şi a veniturilor în 2009, estimate de Fitch la 30%, respectiv 50%.
ArcelorMittal va anunţa un profit înainte de calcularea dobânzilor, taxelor, deprecieri, amortizării şi veniturilor din chirii (EBITDAR) de 6,3 miliarde de dolari în anul fiscal 2009, comparativ cu 18,3 miliarde de dolari în 2008, consideră analiştii Fitch.
Totodată, lichiditatea grupului va rămâne solidă, după ce ArcelorMittal a obţinut 7,8 miliarde de dolari prin mai multe emisiuni de obligaţiuni de la sfârşitul lunii martie.
Perspectiva stabilă a ratingului are la bază aşteptările ca volumul producţiei şi preţul să nu scadă sub nivelul minim atins în trimestrul al doilea al anului.
ArcelorMittal deţine patru combinate siderurgice în România, la Galaţi, Roman, Iaşi şi Hunedoara. La acestea se adaugă operatorul portuar Romportmet Galaţi şi divizia autohtonă a ArcelorMittal Construction.
Mediafax
Citește pe Antena3.ro