x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie FMI ar vrea ca pensionarii şi salariaţii să fie protejaţi, dar spune că nu Fondul se ocupă de buget

FMI ar vrea ca pensionarii şi salariaţii să fie protejaţi, dar spune că nu Fondul se ocupă de buget

28 Oct 2011   •   11:13
FMI ar vrea ca pensionarii şi salariaţii să fie protejaţi, dar spune că nu Fondul se ocupă de buget

Sindicatele au propus reprezentantilor FMI sa discute cu Guvernul astfel incat salariile si pensiile sa fie indexate cel putin cu rata inflatiei in 2012. Delegatii FMI au fost de acord ca salariatii si pensionarii trebuie protejati, dar au spus ca nu se ocupa de bugetul Romaniei.

Presedintele Blocului National Sindical, Dumitru Costin, a declarat astazi, la finalul intalnirii cu reprezentantii Fondului International Monetar si Comisiei Europene, ca sindicatele le-au facut o propunere insotita de calcule si analize de impact cu privire la un mecanism de protejare a salariilor si pensiilor cel putin in ceea ce priveste inflatia anul urmator.

Reprezentantii FMI au spus ca ei nu manageriaza la nivel micro bugetul Romaniei aceasta fiind treaba Guvernului.

"FMI a fost de acord cu propunerea noastra de protejare a celor peste 6 milioane de cetateni, salariati si pensionari, pentru a nu impinge aceasta populatie vulnerabila spre zona de creditare", a spus Dumitru Costin, potrivit Mediafax.

La randul sau, vicepresedintele Cartel Alfa, Liviu Apostoiu, a prezentat celor de la FMI si Comisiei Europene, principala problema in acest moment in Romania, respectiv imposibilitatea de a colecta taxe, doar 28% fiind preluate in prezent. Din aceasta cauza bugetul nu poate face fata problemei, iar raspunderea cade pe umerii pensionarilor si a salariatilor.

"Guvernul nu se atinge de coruptie, iar in momentul de fata aceasta este principala problema a Romaniei", a spus Liviu Apostoiu.

Sindicatele au precizat ca iau in calcul actiuni sindicale in cazul in care salariile vor fi inghetate.

×