x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie FMI - Inflatie de 6,5% in 2006

FMI - Inflatie de 6,5% in 2006

08 Feb 2006   •   00:00
FMI - Inflatie de 6,5% in 2006

BNR va avea dificultati in atingerea unei tinte de inflatie de 5%, cu o marja de plus/minus un punct, a declarat negociatorul-sef al FMI in relatia cu Romania, deficitul de cont curent si incetinirea cresterii economice figurand si ele pe lista de probleme enumerate de institutia financiara. "Banca centrala va reusi sa revina pe ritmul de dezinflatie programat abia in urmatoarele 18 luni, astfel ca in 2007 ar putea sa se incadreze in tinta de 4%", a declarat ieri Emmanuel van der Mensbrugghe (foto), negociatorul-sef al Fondului. Pentru acest an, FMI anticipeaza o inflatie de 6,5%, nivel ce depaseste tinta stabilita de oficialii de la Bucuresti. In privinta politicii salariale, oficialul FMI critica majorarile succesive pe parcursul aceluiasi an, considerand ca o singura indexare a salariilor bugetare ar fi mult mai eficienta pentru reducerea inflatiei. In opinia lui, cresterile salariale anuntate pentru acest an depasesc sporul de productivitate preconizat in aceeasi perioada.

FISCALITATE. Mensbrugghe recomanda autoritatilor sa faca pasii necesari, astfel incat Parlamentul sa aprobe noul Cod Fiscal inainte de sfarsitul lunii iunie, pentru ca la 1 ianuarie 2007, data la care Romania va intra in Uniunea Europeana, sa fie deja aplicabile regulile fiscale care sa asigure venituri comparabile cu cele din zona europeana.

FMI recomanda autoritatilor romane sa majoreze ponderea veniturilor bugetare in PIB si sa aiba o politica salariala stricta, a spus Mensbrugghe. Oficialul FMI a sustinut nevoia cresterii veniturile bugetare, indiferent de modalitatea prin care se obtine acest lucru: extinderea cotei unice sau majorarea TVA.

OPTIMISM MODERAT. FMI este optimist in privinta revizuirii acordului stand-by cu Romania inainte de expirarea acestuia in luna iulie a acestui an, spune Mensbrugghe. "Am lasat unele observatii la BNR si Guvern si cred ca este posibila o revizuire a acordului stand-by inainte de expirarea acestuia", a afirmat van der Mensbrugghe.

Delegatia FMI a vizitat Romania in perioada 25 ianuarie-6 februarie pentru discutii cu autoritatile romane in cadrul evaluarii anuale a situatiei macroeconomice, prevazuta in articolul IV al institutiei financiare internationale pentru fiecare stat membru.

×
Subiecte în articol: economic