x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie FMI ne dă notă bună: Economia românească îşi revine

FMI ne dă notă bună: Economia românească îşi revine

01 Oct 2009   •   00:00

Fondul Monetar International (FMI) şi-a revizuit astăzi, în creştere, prognozele referitoare la creşterea Produsului Intern Brut al României în 2010. Respectivul organism a estimat o creştere de 0,5 procente faţă de o creştere zero cât estima în luna aprilie, se arată în raportul "Prognozele Economiei Mondiale" (WEO), lansat de Fondul Monetar Internaţional (FMI) astăzii, la Istanbul.



În schimb, pentru acest an Fondul se aştepată la o contracţie economică mai gravă, minus 8,5 procente, faţă de o contracţie de doar 4,1 procente cât estima în luna aprilie. De asemenea, FMI şi-a revizuit în scădere estimările referitoare la deficitul de cont curent al României atât pentru 2009 (la 5,5 procente din PIB faţă de 7,5 procente în aprilie) cât şi pentru 2010 (la 5,6 procente din PIB faţă de 6,5 procente în aprilie). În ceea ce priveşte inflaţia, FMI se aşteaptă la o creştere medie anuală a preţurilor cu 5,5 procente în 2009 şi 3,6 procente în 2010. În prognoza din aprilie, instituţia internaţională estima în cazul României o inflaţie de 5,9 procente în 2009 şi de 3,9 procente in 2010.

Pentru finele acestui an, FMI preconizează că rata inflaţiei în România se va situa la 4,3 procente (faţă de 4,5 procente cât preconiza în primăvară) urmând ca la finele lui 2010 rata inflaţiei să coboare până la 3,0 procente (faţă de 3,5 procente cât estima în aprilie). Redresarea economiilor din Europa emergenta va fi mai lentă decât a statelor dezvoltate şi a altor regiuni emergente din lume, din cauza fluxurilor de capital reduse, iar recuperarea va fi inegală, cel mai greu urmând să-şi revină statele baltice iar cel mai uşor Polonia şi Turcia, estimează FMI.

Europa de Sud şi Sud-Est (în care este inclusă şi România) va suferi o contracţie a PIB cu 7,5 procente în acest an, urmată de o scădere uşoară de 0,1 procente în 2010. "Europa emergentă a fost afectată deosebit de puternic de scăderea intrărilor de capital, ceea ce a dus la contracţia importantă a economiile din statele baltice, Bulgaria şi România, deşi cursul de schimb a reacţionat ca un neutralizator al şocurilor în economiile cu regim de flotare flexibil", se precizează în analiza FMI.

×
Subiecte în articol: economic