x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie FMI nu a anticipat sosirea crizei

FMI nu a anticipat sosirea crizei

10 Feb 2011   •   20:42

Fondul Monetar Internaţional a fost incapabil să anticipeze sosirea crizei şi a pus prea multă încredere în pieţe şi autorităţile de reglementare din statele dezvoltate, potrivit unui raport al Biroului Independent de Evaluare, care supraveghează instituţia mondială.

Biroul a analizat comentariile publice şi rapoartele emise de FMI între 2004 şi 2007, o perioadă în care behemoţii financiari şi-au extins folosirea de instrumente financiare complexe şi s-au prins în boom-ul imobiliar din SUA şi Europa, care era blestemat să intre în colaps, scrie Washington Post.

Dominique Strauss-Kahn, directorul FMI, a recunoscut eşecul instituţiei sale. „Incapa­citatea Fondului de a preveni posibilitatea unei crize sistemice suficient de rapid este un fapt care ar trebui să ne facă mai modeşti, pe care instituţia l-a recunoscut cu sinceritate”, a afirmat Strauss-Kahn cu privire la raportul intitulat „Performanţele FMI în perioada pre­mer­gătoare crizei financiare şi economice: supravegherea FMI între 2004 şi 2007”. Strauss-Kahn spune că deja s-au făcut câteva schimbări, inclusiv redactarea de analize pentru toate ma­rile economii. Până recent, SUA nu au permis FMI să acceseze informaţii private despre sistemul său financiar.

×
Subiecte în articol: economia