x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ford oferă 57 de milioane de euro pentru Automobile Cariova

Ford oferă 57 de milioane de euro pentru Automobile Cariova

de Vali Blanaru    |    07 Sep 2007   •   00:00

Compania americană Ford oferă 57 de milioane de euro pentru pachetul de 72,4% din acţiunile Automobile Craiova. Comisia de privatizare a deschis azi oferta imbunătăţită depusă de compania americană pentru uzina Auto din Craiova.

Compania americană Ford oferă 57 de milioane de euro pentru pachetul de 72,4% din acţiunile Automobile Craiova. Comisia de privatizare a deschis azi oferta imbunătăţită depusă de compania americană pentru uzina Auto din Craiova.


"Ford vrea să preia doar activele care au legătură cu activitatea principală a uzinei din Craiova, clădirile, halele industriale, mijloacele de producţie industriale şI terenurile pe care sunt situate acestea şI a decis să renunţe la celelalte bunuri ale Automomobile Craiova", a declarat Sebastian Vlădescu, secretar de stat in Ministerul Economiei şI Finanţelor şI preşedinte al comisiei de privatizare. Celelalte active ale Automobile Craiova SA, Daewoo Auto şi activele conxe vor fi reunite intr-o entitate nou creată.

In timpul negocierilor, Ford a crescut oferta financiară iniţială cu două milioane de euro.


CONTRACTUL.
Vlădescu a precizat că s-au indeplint condiţiile pentru ca in următoarea şedinţă de Guvern să fie prezentat contractul de privatizare al Automobile Craiova şI proiectul de lege pentru adoptarea acestuia. El nu a exclus ca senmarea contractului de privatizare a societăţii craiovene să aibă loc la salonul auto de la Frankfurt.

Ford va achita banii pentru pachetul de 72,4% din capitalul societăţii după indeplinirea clauzelor finale, dintre care cele mai importante sunt aprobarea de către Parlament a legii privind privatizarea companiei şi avizul Comisiei Europene privind legalitatea ajutoarelor de stat acordate producătorului de autoturisme din Craiova.

In luna iulie, reprezentanţii Ford au prezentat premierului Tăriceanu şi comisiei de privatizare a Daewoo Craiova oferta tehnică pentru preluarea fabricii, anunţănd că in 2012 cheltuielile anuale ale companiei in Romănia se vor ridica la un miliard de euro.

La acea dată, premierul Tăriceanu afirma că autorităţile romăne nu sunt "focalizate" foarte mult pe preţul de vănzare al pachetului de acţiuni, pentru că o astfel de achiziţie presupune un efort investiţional extrem de important.


INVESTIŢII.
Producătorul american se angajează la investiţii directe de 675 milioane de euro pentru modernizarea şi retehnologizarea fabricii şi la creşterea numărului de angajaţi de la 3.900 la 7.000 şi, posibil, la 9.000 de persoane. Ford va produce la Craiova două modele de autoturisme, primul urmănd să fie asamblat intr-un timp căt mai scurt de la incheierea contractului de privatizare, iar cel de-al doilea după o perioadă mai lungă.

Compania americană are in curs de proiectare un nou model de automobil care va fi fabricat exclusiv la uzina din Craiova, urmănd ca producţia unităţii să fie destinată in special exportului.

Contractul pentru privatizarea Automobile Craiova va fi semnat miercuri, 12 septembrie, la Salonul Internaţional Auto de la Frankfurt, autorităţile romăne dorind să confere astfel tranzacţiei un plus de notorietate.

Reprezentanţii statului şi cei ai Ford s-au intălnit, in această săptămănă, pentru a revedea toate clauzele contractului de privatizare, după ce au fost clarificate aproape toate aspectele tranzacţiei.

Ford a cerut să beneficieze de ajutoarele pe care statul intenţionează să le acorde, in cadrul schemelor care vor fi aprobate de Comisia Europeană. Compania americană ar putea primi ajutor de stat direct de cel mult 175 de milioane de euro. Printre ajutoarele de stat la care Ford s-ar incadra şi de care s-a arătat interesat se regăsesc investiţiile pentru calificarea şi pregătirea profesională a personalului de la Craiova.

×
Subiecte în articol: economic craiova privatizare ford