x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ford vrea tot la Daewoo Craiova

Ford vrea tot la Daewoo Craiova

de Vali Blanaru    |    17 Iul 2007   •   00:00
Ford vrea tot la Daewoo Craiova
Sursa foto: Răzvan Chiriţă/

Ford a prezentat Guvernului o ofertă mai bună decăt aşteptările autorităţilor: investiţii de 675 milioane de euro şi o producţie anuală de peste 300.000 de autovehicule. Pentru aceste performanţe, americanii vor insă controlul total al uzinei.

Ford a prezentat Guvernului o ofertă mai bună decăt aşteptările autorităţilor: investiţii de 675 milioane de euro şi o producţie anuală de peste 300.000 de autovehicule. Pentru aceste performanţe, americanii vor insă controlul total al uzinei. Pentru reuşita tranzacţiei, autorităţile negociază de zor cu SIF Oltenia, care deţine peste 22% din acţiunile Automobile Craiova.

Preşedintele Ford Europa, John Fleming, i-a prezentat ieri premierului Călin Popescu Tăriceanu oferta tehnică pentru preluarea Automobile Craiova, prin care investitorul işi asumă o producţie anuală de 300.000 de autovehicule, după 2011, şi investiţii directe de 675 milioane de euro. Preşedintele Ford Europa a fost primit ieri la Palatul Victoria de şeful Guvernului, inaintea negocierilor pe care reprezentanţii companiei americane le vor avea cu membrii comisiei de privatizare.

OFERTĂ. Discuţiile dintre şeful Ford Europa şi premier s-au referit la planul de investiţii propus de Ford pentru Automobile Craiova. Angajamentele Ford pentru fabrica de la Craiova sunt o producţie de 300.000 de autovehicule pe an după 2011, 300.000 de motoare de autovehicule concept nou pe an, tot din 2011, şi investiţii directe de 675 milioane de euro, ceea ce duce la cheltuieli directe in Romănia de peste un miliard de euro. Compania Ford este de acord să ajungă la un grad de integrare de 60%, şi la fabrica de la Craiova se va dubla numărul angajaţilor, pănă la 7.000-9.000.

Prin caietul de sarcini statul cerea companiei care cumpără Automobile Craiova ca in patru ani să ajungă la o producţie de 200.000 de autoturisme pe an şi să păstreze forţa de muncă actuală, societatea avănd aproximativ 3.000 de angajaţi.

Oferta financiară va fi deschisă doar după ce detaliile propunerii tehnice sunt analizate de membrii comisiei.

NEGOCIERI. Pentru a atinge aceste performanţe, americanii vor insă controlul total al societăţii craiovene. "Ford vrea să cumpere integral acţiunile Automobile Craiova, dar statul nu poate vinde decăt pachetul de 72,4%, pe care il deţine. In prezent se poartă negocieri cu SIF Oltenia, care deţine un pachet de peste 22% din acţiuni, pentru a găsi o modalitate prin care cerinţele americanilor să fie satisfăcute", ne-au declarat surse guvernamentale.

O tranzacţie de 500 milioane de euro

Automobile Craiova controlează 49% din fabrica Daewoo Craiova, restul titlurilor fiind deţinute chiar de către uzină. Daewoo Automobile a răscumpărat anul trecut acţiunile deţinute de compania sud-coreeană Daewoo Motor la uzina de automobile, pentru 60 de milioane de dolari. Contractul de transfer a participaţiei de 51% şi tranzacţia creanţelor intre Daewoo Motor Co şi Daewoo Automobile Romănia a fost semnat in luna august 2006. Potrivit unor analişti din piaţa auto, valoarea companiei este de aproximativ 800 milioane de euro, avănd in vedere investiţiile de căteva sute de milioane de dolari efectuate la Daewoo Craiova, astfel că statul poate primi peste 500 de milioane de euro pentru participaţia sa de 72,4% la Automobile Craiova.

×