Noi nereguli în licitaţia de distribuire a fondurilor nerambursabile UE pentru IMM-uri. După ce opt proiecte au fost depuse în mai puţin de o secundă, erorile sistemului informatic prin care s-a realizat licitaţia ies una după alta la iveală: participanţi care au depus mai multe proiecte, deşi nu aveau voie să depună decât unul singur, posibilitatea de logare cu aceleaşi date de pe mai multe calculatoare sau închiderea site-ului de depunere a ofertelor după doar o oră şi un sfert.
Daniel Constantin, preşedintele Partidului Conservator, a trimis ieri două scrisori oficiale lui Ion Ariton, ministrul Economiei, şi lui Gheorghe Ialomiţianu, ministrul Finanţelor, în care acuză grave nereguli pe 6 septembrie, cu ocazia demarării noului sistem de înregistrare online a proiectelor participante pe site-ul Organismului Intermediar pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii (OI IMM) pentru accesarea de bani nerambursabili prin Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice (POS CCE). Miza este imensă, micile întreprinderi având şansa de a accesa fonduri nerambursabile în valoare de maximum 1,075 milioane de lei, bugetul total alocat prin aceste program fiind de 301 milioane de euro. Fondurile vor fi alocate pe criteriul "primul venit, primul servit", aşa că secundele pot face diferenţa în accesarea banilor.
Atât în cererea de propuneri publicată pe 9 august pe site-ul Autorităţii de Management pentru POS CCE, cât şi pe site-ul Organismului Intermediar pentru IMM-uri, din 11 august, se prevede faptul că aplicaţia de înregistrare online va rămâne deschisă şi se vor putea înscrie proiecte individuale până la acoperirea dublului bugetului alocat fiecărei regiuni în parte, dar nu mai târziu de trei luni de la data deschiderii aplicaţiei. Or, pe Zona 1, care include Bucureştiul şi Ilfovul, s-au depus între orele 9:00:00-10:13:20 45 de proiecte ce acopereau 136% din bugetul alocat. Pe Zona a 2-a s-au înregistrat până la 10:21:28 413 proiecte ce însumau 300% din buget, iar pe Zona a 3-a, la ora închiderii 10:21:39 se adunaseră 230 de proiecte ce acopereau 144% din buget. Astfel, doar pe Zona a 3-a s-a atins dublarea bugetului alocat, în vreme ce pentru celelalte aplicaţia a fost închisă prea devreme.
Firma SC SMART MEDIA SRL a înscris în competiţie mai mult de un proiect. Specialiştii în IT sunt de părere că proiectele înscrise în primele două secunde puteau fi operate doar direct de pe sistemul care administrează aplicaţia. Pentru verificarea acestui fapt, Daniel Constantin solicită o expertiză tehnică la istoricul serverului. Ministerul specifică faptul că unii au început să completeze formularele înainte de ora 9:00 şi să le trimită după deschidere. Însă liderul PC menţionează că atunci "când apăsa butonul «Înscriere proiect» era trimis într-o altă pagină, unde butonul «Înregistrează proiect», deşi era trecut de ora 9:00, încă nu era activat.
Pentru activare era necesară o comandă de refresh al paginii, fapt ce conducea automat la pierderea datelor completate în formular. Din această cauză, în condiţii normale înscrierea unui proiect la ora 9:00:00 nu era posibilă".
"Acest lucru trebuia interzis clar de către aplicaţie, singurul lucru ce trebuia permis era logarea utilizatorilor înainte de ora 9:00", se mai precizează în scrisoarea oficială. De asemenea, este reclamat faptul că exista posibilitatea de a accesa cu aceleaşi date de identificare şi aceeaşi parolă de pe mai multe calculatoare simultan, în vreme ce mai mulţi participanţi au sesizat faptul că anunţul cu finalizarea banilor pe Zona 1 a apărut, după care a dispărut în proces. Moment în care firmele au început să îşi depună proiectele pe celelalte regiuni, chiar dacă nu activau în judeţele respective. "În cadrul aplicaţiei, nu a existat corelaţie între regiune şi judeţul de alegere, care putea fi selectat chiar dacă nu aparţinea regiunii respective. Această scăpare a lăsat câmp liber celor care s-au înregistrat pe alte regiuni după ce banii de pe regiunea de care aparţineau s-au terminat. Nu există nici o reglementare în ghid care să îi respingă pe cei care au depus proiectul în altă regiune decât locul de implementare al proiectului", se mai arată în scrisoarea oficială.