x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie "Friptura" mai ieftina - Dupa festinul din decembrie, romanii nu mai cumpara carne

"Friptura" mai ieftina - Dupa festinul din decembrie, romanii nu mai cumpara carne

de Florina Zainescu    |    06 Ian 2007   •   00:00
"Friptura" mai ieftina - Dupa festinul din decembrie, romanii nu mai cumpara carne

Producatorii au redus cu 5% pretul de vanzare la carnea de pasare, ca urmare a scaderii vanzarilor in ianuarie. Saptamana viitoare, si carnea de porc se va ieftini. Ramane de vazut daca preturile mai mici la poarta abatorului se vor simti si in galantare.

Satui de fripturile mancate de Sarbatori si cu frigiderele inca pline cu "de-ale porcului", romanii nu se inghesuie sa cumpere carne la inceput de an. Drept urmare, in lunile ianuarie si februarie, vanzarile de carne scad cu 15%-20%.

PASARE. De teama ca vor ramane cu marfa pe stoc, crescatorii de pui au redus cu 5% pretul de vanzare la carnea de pasare. Astfel, daca inainte de 27 decembrie 2006 carcasa de pui se vindea la poarta abatorului cu 5,47 lei/kg, in perioada 27 decembrie - 3 ianuarie, pretul scazuse la 5,2 lei/kg, a declarat Ilie Van, presedintele Uniunii Nationale a Crescatorilor de Pasari. Si ouale s-au ieftinit cu 8,5% la poarta fermei, pretul de vanzare scazand de la 31 de bani/bucata la 29 de bani bucata.

"In urmatoarea perioada, producatorii ar putea sa mai scada o data preturile, insa per total, reducerea nu va fi mai mare de 10% la carne", a spus Van.

In plus, de saptamana viitoare si carnea de godac va fi mai ieftina cu 5% la poarta fermei, a declarat Gheorghe Caruz, presedintele Patronatului Roman al Crescatorilor de Porci. Motivul ieftinirii este acelasi.

PRETUL PIETEI. Ramane de vazut daca si pretul carneturilor din galantare va intra la apa. "E foarte posibil ca in piata sa nu se simta nimic, pentru ca e putin probabil ca magazinele sa aplice si ele reducerea de 5% la pretul de vanzare cu amanuntul", a apreciat Ilie Van. Gheorghe Caruz este insa mai optimist: "Sunt tot mai multi producatori care au si magazine proprii de desfacere, iar daca ei reduc preturile, pot sa puna ceva presiune pe piata si sa-i determine si pe ceilalti comercianti sa lase la pret".

Fabricantii de preparate din carne si mezeluri nu considera insa ca o scadere a preturilor va duce la cresterea vanzarilor. "Dorinta de cumparare a consumatorului este foarte mica in luna ianuarie, iar pretul produselor nu schimba cu nimic aceasta situatie", a declarat Sorin Minea, presedintele Romalimenta.

IN EXPECTATIVA
"Aceasta reducere de pret nu are nici o legatura cu integrarea. Efectele integrarii se vor face simtite abia prin martie", a atras atentia Ilie Van. "Insa cu siguranta eliminarea taxelor vamale la import si implicit cresterea importurilor vor influenta si preturile practicate pe piata interna", a adaugat el. "La carnea de pasare, producatorii romani au avut dintotdeauna preturi mai mici decat media din UE. Insa chiar daca europenii vor veni cu produse mai ieftine, daca vor vedea ca se cer insistent si in cantitati mari, vor creste pretul. Vom vedea ce va fi", este de parere Ilie Van. El crede ca Romania va importa masiv pulpe de pasare si ar putea sa exporte piept de pui. "Dar daca nu vor exporta, situatia va fi foarte grava pentru producatorii autohtoni", a subliniat Van.

×
Subiecte în articol: economic preţul