Producatorii au redus cu 5% pretul de vanzare la carnea de pasare, ca urmare a scaderii vanzarilor in ianuarie. Saptamana viitoare, si carnea de porc se va ieftini. Ramane de vazut daca preturile mai mici la poarta abatorului se vor simti si in galantare.
Satui de fripturile mancate de Sarbatori si cu frigiderele inca pline cu "de-ale porcului", romanii nu se inghesuie sa cumpere carne la inceput de an. Drept urmare, in lunile ianuarie si februarie, vanzarile de carne scad cu 15%-20%. PASARE. De teama ca vor ramane cu marfa pe stoc, crescatorii de pui au redus cu 5% pretul de vanzare la carnea de pasare. Astfel, daca inainte de 27 decembrie 2006 carcasa de pui se vindea la poarta abatorului cu 5,47 lei/kg, in perioada 27 decembrie - 3 ianuarie, pretul scazuse la 5,2 lei/kg, a declarat Ilie Van, presedintele Uniunii Nationale a Crescatorilor de Pasari. Si ouale s-au ieftinit cu 8,5% la poarta fermei, pretul de vanzare scazand de la 31 de bani/bucata la 29 de bani bucata. "In urmatoarea perioada, producatorii ar putea sa mai scada o data preturile, insa per total, reducerea nu va fi mai mare de 10% la carne", a spus Van. In plus, de saptamana viitoare si carnea de godac va fi mai ieftina cu 5% la poarta fermei, a declarat Gheorghe Caruz, presedintele Patronatului Roman al Crescatorilor de Porci. Motivul ieftinirii este acelasi.Citește pe Antena3.ro
IN EXPECTATIVA
|
"Aceasta reducere de pret nu are nici o legatura cu integrarea. Efectele integrarii se vor face simtite abia prin martie", a atras atentia Ilie Van. "Insa cu siguranta eliminarea taxelor vamale la import si implicit cresterea importurilor vor influenta si preturile practicate pe piata interna", a adaugat el. "La carnea de pasare, producatorii romani au avut dintotdeauna preturi mai mici decat media din UE. Insa chiar daca europenii vor veni cu produse mai ieftine, daca vor vedea ca se cer insistent si in cantitati mari, vor creste pretul. Vom vedea ce va fi", este de parere Ilie Van. El crede ca Romania va importa masiv pulpe de pasare si ar putea sa exporte piept de pui. "Dar daca nu vor exporta, situatia va fi foarte grava pentru producatorii autohtoni", a subliniat Van.
|