x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Gata Greva - Angajaţii Dacia au reluat lucrul

Gata Greva - Angajaţii Dacia au reluat lucrul

de Elly Cristea    |    12 Apr 2008   •   00:00
Gata Greva - Angajaţii Dacia au reluat lucrul

Salariaţii de la Dacia Piteşti au încetat ieri greva  generală după ce patronatul şi sindicatul uzinei au ajuns la un acord privind creşterile salariale şi vor semna un nou contract colectiv de muncă.

Salariaţii de la Dacia Piteşti au încetat ieri greva  generală după ce patronatul şi sindicatul uzinei au ajuns la un acord privind creşterile salariale şi vor semna un nou contract colectiv de muncă.

 

Salariaţii Dacia au bătut ieri palma cu patronatele după trei săptămîni de grevă ge­nerală. Salariaţii din primul schimb al uzinei s-au declarat de acord să reînceapă lucrul de la ora 13:00, iar angajaţii din al doilea schimb vor intra la program de lu­cru normal, de la ora 15:00, a de­cla­rat liderul sindical al Dacia Piteşti, Nicolae Pavelescu.

“A fost foarte greu să negociem cu acest patronat, iar ultima propu­nere salarială am supus-o atenţiei an­gajaţilor noştri la consultările de astăzi. Unii au fost de acord, alţii nu au fost de acord, dar există o majoritate de peste 70% care a fost de acord cu această creştere sa­la­rială. În aceste condiţii, am de­cis reluarea lucrului şi încetarea gre­vei”, a declarat Pavelescu.

Directorul de comunicare al uzinei, Liviu Ion, s-a declarat mul­ţu­mit de rezultatul negocierilor cu sin­dicatul şi a spus că aşteaptă “cu în­credere” semnarea noului contract colectiv de muncă.

 

CRESC SALARIILE. Pa­tro­natul Dacia Piteşti a propus sindicatului joi noapte, la o nouă rundă de negocieri, o majorare salarială cu 360 de lei brut în două tranşe şi acor­darea unei prime anuale co­respunzătoare salariului brut al fiecăruia, de minimum 900 de lei brut. Sindicaliştii afirmă că aceasta înseamnă o creştere lunară de cel puţin 435 de lei brut. “Am luat la cunoştinţă de noua ofertă şi vreau să fac precizarea că prima anuală de cel puţin 900 de lei este corespunzătoare unui salariu individual. Dacă salariatul are un sa­la­riu brut mai mic de 900 de lei, va lua prima de 900 de lei. Dacă are salariul brut mai mare de această sumă, va lua primă cît salariul lunar brut respectiv. Deci este o mărire salarială brută de cel puţin 435 de lei”, a explicat Nicolae Pavelescu, liderul sindical de la Dacia Automobile.

Angajaţii de la Dacia Piteşti au intrat în grevă generală la 24 martie, iar de atunci între sindicat şi pa­tronat au avut loc mai multe runde de negocieri eşuate, angajaţii cerînd o majorare salarială de 550 de lei.

 

PIERDERI. Greva a costat Dacia 13 milioane de euro, potri­vit lui Christian Esteve, membru în Comitetul de conducere al Renault. El a precizat că în săptămînile de dinaintea grevei “s-a lucrat bine şi am stocat”. Esteve a anunţat că în aprilie Dacia programase cinci zile libere, care nu vor mai fi acordate pentru a compensa impactul grevei generale. Constructorul mai in­ten­ţionează să se lucreze în program normal şi într-o zi de sîmbătă şi una de duminică. Renault apreciează că întîrzierile de producţie vor fi recuperate pînă la sfîrşitul lunii aprilie.

×
Subiecte în articol: economic Dacia brut