Preţul gazelor naturale livrate Europei de către Gazprom va creşte şi mai mult în 2009. Potrivit gigantului rus Gazprom, Kazahstanul, Uzbekistanul şi Turkmenistanul vor majora preţul gazelor vândute Rusiei “până la un nivel al pieţei” începând cu anul viitor, potrivit AFP.
Preţul gazelor naturale livrate Europei de către Gazprom va creşte şi mai mult în 2009. Potrivit gigantului rus Gazprom, Kazahstanul, Uzbekistanul şi Turkmenistanul vor majora preţul gazelor vândute Rusiei “până la un nivel al pieţei” începând cu anul viitor, potrivit AFP. Grupul gazier a mai anunţat că marţi va avea loc la Moscova o întâlnire cu şefii companiilor de gaze naturale din respectivele state. KazMunaiGas, Uzbekneftegas şi Turkmengaz au anunţat că “luând în calcul interesele economice naţionale, preţul la gaze naturale se va ridica la nivele comparabile cu cele din Europa, începând cu anul 2009”. Creşterea de preţuri va fi considerabilă, ţinând seama de faptul că la nivelul actual cele trei state vând Rusiei gaze la preţuri în jurul a 100 de dolari pe 1.000 de metri cubi, în vreme ce Gazpromul vinde gazul în Uniunea Europeană la preţuri medii de 300 de dolari pe mia de metri cubi.
IMPACT. O astfel de decizie “nu va avea nici un impact asupra aprovizionării pe termen lung a Europei”, a precizat un purtător de cuvânt al Gazprom. Ucraina ar putea fi direct lovită, deoarece aprovizionarea sa se face în mare parte cu gaze provenite din Asia Centrală. Recent, Rusia a redus cu până la 50% livrările de gaze naturale pentru consumul intern al Ucrainei din cauza unei datorii restante a companiilor Naftogaz şi Ukrtransgaz către Gazprom. Ca să compenseze consumul, Naftogaz a oprit la rândul ei din gazele naturale livrate de către Gazprom către Uniunea Europeană prin intermediul conductelor care traversează teritoriul ucrainean. La scurt timp, s-a ajuns, însă, la un acord.
Pentru a evita stoparea alimentării cu gaze din cauza diferendelor existente între Rusia şi Ucraina sau Rusia şi Belarus referitor la furnizare, Uniunea Europeană sprijină proiectul Nabucco, un gazoduct de 3.000 de kilometri ce ar trebui să transporte direct gaze naturale din Asia Centrală. Nabucco ar trebui să traverseze Turcia, Bulgaria, România, Ungaria şi Austria, până la centrul de depozitare de la Baumgartden.
MANEVRE. Rusia promovează, în schimb gazoductul South Stream, care va subtraversa marea Neagră până în Bulgaria. De aici ramura sudică va trece prin Grecia şi marea Mediterană pentru a ajunge în Italia, stat de unde provine grupul petrolier Eni, unul din cei doi susţinători ai proiectului. Ramura nordică va trece prin Serbia, Ungaria şi Austria. România este singurul stat care participă la Nabucco şi nu are colaborări cu Rusia în domeniul gazelor. Reprezentanţii Gazprom au susţinut în ultima lună că au invitat România să participe la construcţia South Stream, dar că partea română a arătat dezinteres. Ministerul Economiei şi Finainţelor au anunţat atunci că nici instituţia şi nici Transgaz, operatorul sistemului naţional de transport al gazelor prin conducte, nu au fost chemate să discute despre South Stream.