x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Germania, în dificultate. Costul importurilor de gaze a explodat. Consumul s-a redus dramatic

Germania, în dificultate. Costul importurilor de gaze a explodat. Consumul s-a redus dramatic

de Redacția Jurnalul    |    01 Mar 2023   •   21:15
Germania, în dificultate. Costul importurilor de gaze a explodat. Consumul s-a redus dramatic
Sursa foto: Hepta

Germania a plătit dublu pe importurile de gaze naturale în 2022, raportat la anul precedent, în pofida scăderii semnificative a cantităților achiziționate, arată datele Oficiului Federal pentru Economie şi Controlul Exporturilor (BAFA), citate de Reuters.

Suma s-a ridicat la 74 de miliarde de euro anul trecut, față de 35,4 miliarde de euro în 2021. Totodată, volumele de gaze importate au scăzut cu 30%, la 3,5 milioane TJ, respectiv 100,2 miliarde metri cubi, de la 5 miliarde TJ în 2021. 

Prețul mediu a crescut cu 197,3%, ajungând la 21.007,58 euro/TJ.

Războiul din Ucraina a destabilizat puternic piața europeană de gaze naturale, ca urmare a sancțiunilor occidentale impuse Moscovei și a sabotării conductelor Nord Stream din Marea Baltică, prin care se efectuau livrările de gaze rusești spre Germania. Prin urmare, Europa a trebuit să se îndrepte spre alte piețe iar furnizorul cel mai important la ora actuală este SUA, care exportă în UE gaze lichefiate, mai slabe calitativ dar mai scumpe. 

De asemenea, iarna blândă, cu temperaturi peste medie, au ajutat blocul comunitar, care și-a redus semnificativ consumul. Din păcate, acesta a fost diminuat și din cauza  reducerii dramatice a activității economice.

Totodată, scumpirile la energie au provocat explozia prețurilor la alimente și o inflație galopantă. 
 

×
Subiecte în articol: importuri gaze germania