x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Grecia se ieftineşte şi atrage turişti

Grecia se ieftineşte şi atrage turişti

de Elena Stan    |    21 Mai 2010   •   00:00
Grecia se ieftineşte şi atrage turişti
Sursa foto: Victor Stroe/Jurnalul Naţional

Peste 20.000 de rezervări au fost anulate săptămâna trecută de persoanele care plănuiseră să-şi petreacă vacanţa în Grecia. Situaţia gravă din statul elen i-a forţat pe hotelieri să scadă preţurile şi să introducă servicii suplimentare pentru turiştii care aleg să meargă totuşi în Grecia, în ciuda protestelor din ultimul timp.



"După anulările masive de rezervări, a fost pus la punct un comitet de criză condus de Organismul grec din sectorul turismului", a anunţat un purtător de cuvânt al guvernului de la Atena, evaluând costurile acestor anulări la "mai multe zeci de milioane de euro". Una din deciziile luate de membrii comitetului a fost scăderea tarifelor la cazare.

"Până la mijlocul acestei săptămâni grecii aveau la hoteluri preţuri cu 5%-10% mai mari decât anul trecut, din cauza faptului că li s-a impus de către stat o mai bună colectare a taxelor. În prima parte a anului bătrâna Elada înregistrase creşteri semnificative al numărului de turişti germani, britanici, ruşi etc. Adâncirea crizei economice, care a culminat săptămâna trecută cu mişcările sociale din Atena, a facilitat agenţiilor de turism din România renegocierea tuturor contractelor de cazare", ne-a explicat Ciprina Enea, consultant turistic al besttourism.ro.

Decizia scăderii tarifelor stabilită de hotelierii greci a fost bine primită de turoperatorii români, care au profitat de ocazie şi au realizat pachetel turistice atractive.
"Noi ne-am concentrat efortul pe insulele greceşti, unde am obţinut preţuri foarte bune, discounturile mergând până la 20% faţă de preţurile practicate la începutul anului. Această reducere a tarifului la cazare ne determină să estimăm că vom înregistra o creştere de până la 10% a cererii pentru Grecia", ne-a explicat Mircea Vladu, general manager al Prestige Tours.

Preţurile mici au dus deja la creşterea cererii pentru această destinaţie cu 5%-10% faţă de perioada similară a anului trecut. "În urma discuţiilor cu partenerii din Grecia, ANAT recomandă celor care doresc să aleagă vacanţe în Grecia în acest an să continue să călătorească. Turbulenţele sociale din Grecia nu vor afecta turiştii români atât timp cât vor fi evitate zonele de conflict din oraşele mari precum Atena sau Salonic. Protestele sunt îndreptate către autorităţile centrale şi locale, ca urmare, celelalte zone din Grecia sunt sigure", spune Corina Martin, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT).

"De trei săptămâni, eu împreună cu 40 de oameni din agenţia noastră suntem la discuţii, negocieri, supervizare de produs şi infotripuri pe toate marile destinaţii ale Greciei. Ştiam că vom prinde acest culoar favorabil. La fel s-a întâmplat în trecut cu gripa aviară din Turcia, cu bruceloza din nordul Greciei ori cu luptele de stradă din Atena de acum doi ani. De fiecare dată conflictele s-au desfăşurat în oraşele mari, unde nu prea ajung turiştii plecaţi pe sejururi estivale. Până când s-a intrat în plin sezon turistic lucrurile s-au liniştit, iar noi am rămas cu preţurile extrem de avantajoase", a explicat Cristian Pandel, manager general la Christian Tour.

Turoperatorul român are în această săptămână 1.500 de turişti români în Grecia care profită din plin de vremea bună, iar pe întreg sezonul estival a vândut deja 20.000 de locuri.


O nouă grevă
Marile centrale sindicale elene au mobilizat ieri angajaţii din mai multe sectoare la cea de-a patra grevă generală din ultimele trei luni. În semn de protest faţă de reforma sistemului de pensii şi a planului de austeritate adoptat de Guvern în schimbul ajutorului financiar al UE şi FMI, grecii au blocat transporturile terestre şi maritime. Doar o mică parte dintre angajaţii din sectorul aerian s-au raliat la această mişcare de protest, deoarece au luat în calcul degradarea situaţiei din sectorul turistic. Instituţiile de învăţământ au funcţionat, iar examenele ce urmau să aibă loc în timpul zilei au fost menţinute. Băncile private erau deschise joi dimineaţă în centrul Atenei, în pofida unui ordin al Federaţiei angajaţilor bancari. Doar agenţiile Băncii Naţionale erau închise.
Irina Cristea

×
Subiecte în articol: economic turism grecia