x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Grecii au investit 1,350 miliarde €

Grecii au investit 1,350 miliarde €

20 Iul 2011   •   21:00
Grecii au investit 1,350 miliarde €

Investitiile cu capital elen in Romania se ridica la 4,5 miliarde de euro si numai de la sfarsitul anului 2008 si pana in prezent grecii au investit peste 1,3 miliarde de euro. Aceste cifre plaseaza Grecia in primii cinci investitori din Romania. Cea mai importanta investitie greceasca, potri­vit Departamentului Economic si Comercial al Ambasadei Republicii Elene, este Romtelecom, care a injectat peste 2,3 miliarde de euro in infrastructura locala.

De cand a inceput criza, in august 2008, grecii au investit 1,350 miliarde de euro, a declarat Ioannis Paschalis (foto), seful Departamentului Economic si Comercial al Amba­sadei Republicii Elene la Bucuresti.

'O parte semnificativa a fost investita in bancile grecesti cu scopul de a creste indicatorul de capital, dupa cum a cerut Banca Centrala', a subliniat Ioannis Paschalis. In primele trei luni numarul companiilor grecesti care si-au inceput activitatea in Romania a fost de 54, iar anul trecut au fost 182 de companii sau persoane fizice din Grecia care au pus bazele unei afaceri in Romania. 'In pofida crizei financiare si economice, interesul investitorilor greci pentru piata romaneasca ramane vital. Numarul companiilor grecesti ce vin in Romania a punctat o scadere usoara, dar va­loarea investitiilor a crescut', subliniaza seful Departamentului Economic si Comercial al Ambasadei Republicii Elene la Bucuresti.

Potrivit datelor de la Registrul Comertului, citate de Ioannis Paschalis, in primul trimestru erau inregistrate 4.997 de firme elene, cu o va­loare a capitalului de aproximativ 2 miliarde de euro. Investitiile grecesti sunt puternice in sectorul telecomunicatiilor, in sectorul bancar, minier, in industria alimentatiei, comert, sectorul constructiei, in real estate si dezvoltare real estate, agricultura, spune Ioannis Paschalis. Acesta considera ca afacerile cu capital elen acopera intreaga economie. 'In ultimii doi ani companiile grecesti au aratat un interes crescut pentru investitii in sectorul energetic, agricultura, in servicii medicale si in distributie', mai spune Ioannis Paschalis.

Bancile elene detin 30% din capitalul sistemului. Cele sapte banci cu capital grecesc din Romania detin aproximativ 30% din capitalul sistemului bancar, iar doua dintre acestea se afla in Top 10 entitati bancare din Romania. Seful Departamentului Economic si Comercial al Ambasadei Repu­blicii Elene la Bucuresti spune ca prima si una dintre cele mai semnificative investitii grecesti in Romania a fost infiintarea Alpha Bank, care a fost prima banca straina ce a inceput sa activeze in Romania.

×
Subiecte în articol: economia