x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Grîu. Recoltă-record, calitate medie

Grîu. Recoltă-record, calitate medie

de Diana Rucinschi    |    10 Sep 2008   •   00:00

România va avea o recoltă foarte bună de grîu în acest an, mai mult de dublu faţă de 2007, dar de o calitate medie.



România va avea o recoltă foarte bună de grîu în acest an, mai mult de dublu faţă de 2007, dar de o calitate medie. Astfel, potrivit datelor transmise de direcţiile judeţene Ministerului Agriculturii, producţia de grîu şi secară se va ridica la 7,75 milioane de tone, de peste două ori mai mare decît nivelul de circa trei milioane de tone de anul trecut, dar şi peste recoltele din anii 2006 şi 2005. Practic, recolta din 2008, cu 153% mai mare decît anul trecut, se apropie de nivelul din 2004, de 7,86 milioane de tone, cea mai bună producţie obţinută de România după 1990. Calitatea grîului nu este însă excepţională. Astfel, 46% din probele analizate de Institutul de Bioresurse Alimentare sînt de calitate slabă, principalele cauze fiind conţinutul redus de gluten, calitatea slabă a acestuia şi grîul încolţit din nordul ţării. Institutul a prelevat şi analizat 696 de probe din 36 de judeţe. “Ameliorarea grîului cu conţinut mic de gluten se poate face prin amestecuri de grîu cu conţinut mare de gluten. Făina de grîu cu conţinut de gluten mic poate fi ameliorată cu făina cu conţinut mare sau prin adaos de gluten vital. Grîul încolţit din Maramureş şi Sălaj nu mai poate fi folosit în panificaţie”, precizează Institutul. 

×
Subiecte în articol: economic