Guvernul a adoptat proiectul de Hotărâre de Guvern care prevede creşterea salariului minim de la 1.050 lei la 1.250 lei, începând cu data de 1 mai, a anunţat, miercuri, purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Suciu, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.
"Începem cu Hotărârea de Guvern prin care s-a adoptat salariul minim. Deciziile le ştiţi: 1250 de lei de la 1 mai. Asta înseamnă un salariu net în plată de 917 lei de la 1 mai. (...) Vor beneficia de această măsură 1,131 milioane de salariaţi, marea majoritate, peste un milion, sunt din sectorul privat. Sub această formulă sunt şi 39.000 de bugetari, care vor beneficia de această majorare. Am încercat prin această măsura să reducem impactul negativ secvenţial pe care pe care l-ar avea o asemenea decizie asupra anumitor industrii şi prin termenul pe care l-am obţinut, de 1 mai, încercăm să identificăm mai bine aceste industrii şi să găsim elemente de suport pentru a putea suporta, pentru a prelua această majorare salarială fără să avem un proces de concediere sau de reducere de activitate semnificativ", a spus Dan Suciu.
Acesta a precizat că există un decalaj între salariul minim şi salariul mediu pe economie, iar prin această decizie de majorare a a salariului minim se încearcă reducerea acestui decalaj.
"Guvernul este preocupat de acest decalaj, de reducerea lui, dar în acelaşi timp toată lumea este conştientă că elementele de productivitatea muncii şi de competitivitate în economia românească nu pot fi forţate printr-o majoare salarială abruptă. Aceasta este soluţia la care s-a ajuns. Hotărârea de Guvern a fost aprobată şi de la 1 mai avem acest nou salariu în plată", a explicat purtătorul de cuvânt al Executivului.
Conform unui comunicat al Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV) remis, marţi, AGERPRES, numărul de beneficiari ai creşterii salariului minim este de 1.131.686 persoane, din care 1.092.364 în sectorul concurenţial şi 39.322 în sectorul bugetar.
'Se estimează totodată că majorarea propusă va avea efecte pozitive asupra creşterii economice, prin stimularea ocupării şi reducerea muncii la negru, asupra mediului de afaceri: majorarea salariului minim la 1.250 lei va conduce la un efort financiar suplimentar suportat de angajator de 1.015 lei/salariat, aferent celor şapte luni din anul 2016, din punct de vedere social: proiectul de hotărâre are un impact social important, asigurând creşterea nivelului de trai şi reducerea decalajelor sociale, salariul minim lunar net al unui salariat care nu are persoane în întreţinere crescând de la 777 lei la 917 lei', se menţionează în comunicat.
Potrivit reprezentanţilor Ministerului Muncii, majorarea salariului minim urmăreşte îmbunătăţirea ponderii acestuia în salariul mediu, astfel încât raportul dintre aceste două salarii să se apropie de 60%, procent regăsit în ţările dezvoltate din Uniunea Europeană.
Sursa: Agerpres