x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Guvernul Ciucă a adăugat 37 de miliarde de lei la datoria publică în primele 5 luni din 2022

Guvernul Ciucă a adăugat 37 de miliarde de lei la datoria publică în primele 5 luni din 2022

16 Aug 2022   •   17:25
Guvernul Ciucă a adăugat 37 de miliarde de lei la datoria publică în primele 5 luni din 2022

Datoria publică devine din ce în ce mai greu de urnit. Guvernul Ciucă a adăugat 37 de miliarde de lei la datoria publică în primele 5 luni din 2022. Chiar şi raportată la un PIB umflat de inflaţie, datoria publică a crescut mai repede şi a trecut de 50% din PIB.

Datoria publică a României, internă şi externă, a trecut de 50% din PIB şi a fost de 614 mld. lei la finalul lui mai 2022, scrie ZF.

De la începutul anului, guvernul a adăugat datoriei publice circa 37 mld. lei, la un deficit bugetar de 21 de mld. de lei în aceeaşi perioadă, şi a plătit dobânzi de 11 mld. lei.

Până la finalul anului, deficitul bugetar este programat să ajungă la 80 mld. lei, în consecinţă la datoria publică de vor mai adăuga circa 60 de miliarde de lei (4,4% din PIB) doar din deficitul bugetar, la care se adaugă rostogolirea datoriei vechi, care devine din ce în ce mai greu de urnit.

Unde trag pieţele financiare linia roşie a finanţării României?

„Istoric, România a avut un risc de ţară foarte ridicat comparativ cu alte state din Europa. În principiu riscul vine din dezechilibre macro. O linie roşie pe un deficit de cont curent ar însemna ca acesta să treacă de echivalentul de -5% din PIB. România a trecut de mult de această limită. Vedem un deficit bugetar în creştere, o datorie publică în creştere foarte rapidă, care se îndreaptă vertiginos spre 60% din PIB”, a spus Laurian Lungu, doctor în economie şi fondatorul Consilium Policy Advisors Group.

×
Subiecte în articol: datoria publica